Η είδηση έσκασε σαν βόμβα αφού το περιστατικό αγνοήθηκε, συγκαλύφθηκε και αποσιωπήθηκε.Τη νύχτα από 2-3 Μαΐου, 2012, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην αποθήκη της εταιρείας Ορφέας Βεϊνόγλου, που εξειδικεύεται στη μεταφορά και φύλαξη έργων τέχνης στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου. Μεγάλος αριθμός φωτογραφικών έργων που ανήκουν στη συλλογή του μοναδικού κρατικού Μουσείου Φωτογραφίας της Ελλάδας, έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Πυρκαγιά για την οποία ποτέ δεν ενημερώθηκε η φωτογραφική κοινότητα. Τα έργα ήταν ασφαλισμένα. Η έλλειψη πληροφόρησης και η αδιαφάνεια δυστυχώς εγείρει υπόνοιες και μομφή τουλάχιστον για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το δυσμενές γεγονός το Μουσείο, ανεξάρτητα από τις ευθύνες που πιθανόν υπολανθάνουν. Ήδη υπάρχει μια επιστολή διαμαρτυρίας δεκάδων δημιουργών φωτογράφων-δωρητών που επισημαίνουν το γεγονός και απαιτούν εξηγήσεις. Το Μουσείο οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση στον φωτογραφικό κόσμο.
αναδημοσίευση
http://www.photo.gr/v2/index.php?option=1&selector=0&id=1357
Απο τις ανακοινώσεις του Μουσείου ΜΦΘ:
http://www.thmphoto.gr/index.asp?park=ps_view&lng=el&cat=18&key=53&
Τα έργα που φυλάσσονταν
στις εγκαταστάσεις του Βεϊνόγλου είχαν παραχθεί μετά το 1970, αριθμούσαν
τα 2.000 και ήταν από περίπου 250 δημιουργούς (60% Έλληνες, 40%
διεθνείς).
Από τα έργα που κάηκαν, τα 1.000 ανήκουν στη συλλογή τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι αναλογικές και εκτυπώσεις ψεκασμού μελάνης σε αρχειακό χαρτί. Τα υπόλοιπα 1.000 έργα παραγωγής του (εκτυπώσεις ψεκασμού μελάνης σε αρχειακό χαρτί), τα οποία προστέθηκαν στη συλλογή την τελευταία πενταετία, αποτελούν περισσότερες από δέκα ολοκληρωμένες μονογραφικές ή ομαδικές εκθέσεις και περιόδευαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Επίσης οσον αφορά την επανασύσταση της συλλογής του, το Μουσείο βρίσκεται σε ανεύρεση τρόπων οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης του εγχειρήματος.
Η επανασύσταση θα βασιστεί στους ακόλουθους άξονες: Πηγές χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκά προγράμματα, Πιθανή χρηματοδότηση από άλλους συνεργαζόμενους φορείς, Ιδιωτικές δωρεές/ χορηγίες.Το ΜΦΘ τονίζει ότι προτίθεται να παράξει με σύγχρονες τεχνικές μεγάλο μέρος των έργων της συλλογής και στη συνέχεια να διαφυλάξει σε καινούργιους, εξειδικευμένους χώρους, από υλικό που δεν καίγεται, τα έργα αυτά δημιουργώντας παράλληλα τις κατάλληλες συνθήκες διαχείρισης και χρήσης των έργων.
Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής vintage έργων πριν από το 1970 και ολόκληρα τα πέντε αρχεία με 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα [Σωκράτη Ιορδανίδη (1912-1985), Γιάννη Στυλιανού (1941-1996), Δημήτρη Λέτσιου (1910-2008), τμήμα των αρχείων του Κώστα Μπαλάφα (1920-2011) και της Νelly's (1899-1998), καθώς και το ελληνικό τμήμα του αρχείου του Fred Boissonnas (1858-1946) του οποίου το ΜΦΘ είναι θεματοφύλακας] έχουν διασωθεί, καθώς βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Μουσείου (ο οποίος κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. Πολιτισμός). Ταυτόχρονα, έχουν διασωθεί 1.500 έργα που βρίσκονται είτε σε περιοδεία είτε εντός του Μουσείου.