Η συμμετοχή της Ενωσης Φωτορεπορτερ Ελλαδας στη διαβούλευση στη Βουλή με θέμα:
«ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»
Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα 150 της Βουλής μετά από κάλεσμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαβούλευση με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ και το ρόλο τους στις σύγχρονες κοινωνίες.
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της κ. Μάριο Λώλο και παρουσίασε τα ιδιαίτερα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο του Φωτορεπορτάζ. Στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Λώλος και με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στην Ακρόπολη, κατήγγειλε τον συνεχή προπηλακισμό από αστυνομικές αρχές των φωτορεπόρτερ καθώς και γενικότερα των ανθρώπων του τύπου που καλύπτουν διάφορα γεγονότα. Υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες συναδέλφων ότι έγιναν δέκτες απειλών από αστυνομικούς, όπως: «σας ξέρουμε ποιοι είσαστε και θα σας ξαναδούμε στις πορείες». Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις σε όλους πως η φωτοειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων και η Ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη, τέτοια συμβάντα κάθε άλλο παρά περήφανους σα χώρα μας κάνουν, και ζητάμε από το ΣΥΡΙΖΑ καθώς και από όλα τα πολιτικά κόμματα να καταγγέλλουν τέτοιου είδους πρακτικές.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΦΕ αναφέρθηκε στην απροκάλυπτη στάση των εκδοτών να απολύουν προσωπικό εξαντλώντας το 4% που τους δίνει ο αντίστοιχος Νόμος περί απολύσεων και εφ` όσον αυτό συμβαίνει σε βάρος μισθωτών, μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί τι συμβαίνει με τη μεγάλη πλειοψηφία των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι δουλεύουν ως freelancers. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, το οποίο πριν λίγες μέρες εξέδωσε δικό του τιμοκατάλογο για φωτογραφίες με τιμές αφανισμού του επαγγέλματος.
(Να ενημερώσουμε, για τους μη γνωρίζοντες, πως για να εισπράξει κάποιος φωτορεπόρτερ το αντίτιμο της αμοιβής του για κάποια δημοσιευμένη φωτογραφία του σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται πάνω από δέκα μήνες, για να μην αναφερθούμε σε έντυπα που αρνούνται να πληρώσουν παντελώς οποιαδήποτε δημοσιευμένη φωτογραφία!).
Ένα ακόμη πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο των ΜΜΕ και ακόμη πιο έντονα των φωτορεπόρτερ, είναι εκείνο του διαδικτύου και τον τρόπο με τον οποίο τον χειρίζονται οι διαχειριστές του: Σήμερα οι περισσότεροι στην Ελλάδα θεωρούν δεδομένο πως ότι υπάρχει στο διαδίκτυο προσφέρεται δωρεάν, με συνέπεια οι φωτορεπόρτερ να ΜΗΝ πληρώνονται από τα Portal, ούτε να γνωρίζουν την τύχη των φωτογραφιών τους από τη στιγμή που θα τις αναρτήσουν για συγκεκριμένη χρήση. Η διαδικτυακή κλοπή είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε παταχθεί ήδη από ΧΘΕΣ!! Η Ε.Φ.Ε., πρότεινε σε όλους τους παρόντες τη διοργάνωση επειγόντως ημερίδας για να καθοριστούν κανόνες σε ότι αφορά το internet.
Ήδη διαπιστώνεται σαν παγκόσμιο φαινόμενο, η τάση να προσπαθούν οι πολιτικοί να ελέγξουν άμεσα τις ειδήσεις που τους αφορούν, με συνέπεια την συρρίκνωση της Ελεύθερης Δημοσιογραφίας και Φωτοδημοσιογραφίας. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζονται συνεχώς «δημοσιογραφικές αποστολές» υπό τη μορφή «one man show»! Έτσι ένας εργαζόμενος υποκαθιστά το δημοσιογράφο, τον εικονολήπτη αλλά και το φωτορεπόρτερ, γεγονός που υπηρετεί ταυτόχρονα και την προσπάθεια των ιδιοκτητών των ΜΜΕ για περιορισμό των εξόδων σε ανθρώπινο δυναμικό, με συνέπεια να διογκώνεται η ανεργία και η υποαπασχόληση...............
συνεχεια του αρθρου στο ιστολογιο
http://photounion.gr/?p=262