8/10/08

«Τεκμηρίωση και επιμέλεια πολιτισμικών πληροφοριών:από τη θεωρία στην πράξη»

13/08/2008 Μουσείο Μπενάκη- Κτήριο οδού Πειραιώς
Ημερίδα «Τεκμηρίωση και επιμέλεια πολιτισμικών πληροφοριών:
από τη θεωρία στην πράξη»


Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει ημερίδα με στόχο να αναδειχθεί η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των ελληνικών πολιτιστικών φορέων που παράγουν ψηφιακό περιεχόμενο και να προωθηθεί η ανάληψη αξιόλογων πρωτοβουλιών για την παραγωγή ελληνικών προτύπων, σε αντιστοιχία με εκείνα άλλων χωρών.
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει ομιλίες, οι οποίες θα θίγουν τα ζητήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση προγραμμάτων ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης πολιτιστικών αγαθών και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με προσκεκλημένους από τον πανεπιστημιακό χώρο και εκπροσώπους φορέων που ασχολούνται με την τεκμηρίωση πολιτιστικών πληροφοριών.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα λειτουργήσει έκθεση όπου θα παρουσιάζονται τα έργα ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ηλεκτρονική τεκμηρίωση, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να αποκτήσει μια εποπτεία των τεκταινόμενων στην Ελλάδα στον τομέα της ψηφιακής τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είσοδος ελεύθερη ( πληροφορίες www.benaki.gr και 210 3671022)

Συνήγορος του Πολίτη: Ελεύθερη η φωτογράφηση των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :::::

Hμερομηνία : 03-10-08 Συνήγορος του Πολίτη: Ελεύθερη η φωτογράφηση των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων
Την ελεύθερη φωτογράφηση σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων και συρμών του ΟΣΕ πέτυχε με διαμεσολάβησή του ο Συνήγορος του Πολίτη. Ωστόσο, επειδή, όπως αναφέρεται μεμονωμένα περιφερειακά κλιμάκια εμμένουν στην εφαρμογή παλαιότερων εγκυκλίων, η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει ότι:
Σε πόρισμα του 2005 (Δεκέμβριος) η αρχή τόνισε ότι η πρακτική απαγορεύσεων δεν διαθέτει νόμιμο έρεισμα, καθόσον το βασιλικό διάταγμα του 1884, το οποίο επικαλείται ο ΟΣΕ, απαγόρευε την υλική επέμβαση και όχι την απλή θέαση ή απεικόνιση. Άλλωστε, η φωτογράφηση ανοικτών ή υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ενώ η διαδικασία αδειοδότησης είναι δυνατό να προβλεφθεί μόνο για εγκαταστάσεις κλειστές ή μη προσιτές στο κοινό. Το αντίθετο, προσθέτει η αρχή, θα αποτελούσε δυσανάλογο περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Τρία χρόνια αργότερα, μετά από νεότερα έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη και του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο ΟΣΕ αποδέχεται πλήρως τις εισηγήσεις εκείνου του πορίσματος, διαπιστώνοντας ότι «δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο που να απαγορεύει τη φωτογράφηση του τροχαίου υλικού». Τέλος, δεσμεύεται ότι εφεξής «διατηρεί το δικαίωμα χορήγησης σχετικής άδειας (μόνο) για τη φωτογράφηση εγκαταστάσεων όπου η είσοδος του κοινού δεν είναι δυνατή».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr