10/12/08

Ζητημα αποκλειστικότητας...

αναδημοσιευση απο Το Photobusiness Weekly που εκδίδεται και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Τρουπάκη 1, 104 45 Αθήνα. Τηλ. 210 8541400, fax: 210 8541485, www.photo.gr photobusiness@photo.gr

Οι πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες των ημερών κατέληξαν …στην απόλυση του φωτορεπόρτερ! Στο φωτορεπορτάζ, η μεγάλη αποκλειστικότητα είναι συνάρτηση τύχης και ικανότητας. Να είναι αρκετά τυχερός ο φωτογράφος ώστε να βρίσκεται κοντά στο αξιοσημείωτο γεγονός και να έχει την ετοιμότητα, την ικανότητα και τα αντανακλαστικά να το απαθανατίσει ξεκάθαρα.
Όμως, απ’ ότι αποδεικνύεται, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στο χειρισμό των φωτογραφιών όταν πρόκειται να δημοσιευτούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο φωτογράφος του Ελεύθερου Τύπου Κώστας Τσιρώνης κατάφερε να τραβήξει μια σειρά καταπληκτικές λήψεις στα πλαίσια των αναταραχών. Την Κυριακή το απόγευμα, στα επεισόδια επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο φωτογραφικός του φακός συνέλαβε έναν αστυνομικό να σημαδεύει με το όπλο του τους διαδηλωτές – παρ’ ότι μια αντίστοιχη κίνηση από τον ειδικό φρουρό κατέληξε στην τραγωδία που πυροδότησε όλα αυτά τα επεισόδια.
Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στις εσωτερικές σελίδες του φύλλου της Τρίτης του Ελεύθερου τύπου. Όμως είχαν διαρρεύσει από την προηγούμενη σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο
και είχαν κυκλοφορήσει στο Internet. Το γεγονός της διάρρευσης των φωτογραφιών ήταν και η αφορμή για την απόλυση του φωτογράφου από την εφημερίδα.
Διερευνώντας το θέμα, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριο Λώλο, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Κώστα Τσιρώνη, ενώ συνεργάζεται και ο ίδιος με τον Ελεύθερο Τύπο.

Ο κύριος Λώλος, σχολιάζοντας το γεγονός, μας δήλωσε τα εξής:
Υπάρχουν δύο επίπεδα στο γεγονός:
Το τυπικό και νομικό και το ηθικό. Τυπικά και νομικά η διεύθυνση της εφημερίδας
είχε κάθε δικαίωμα να απολύσει τον Κώστα Τσιρώνη από τη στιγμή που διέρρευσε
η φωτογραφία του στο διεθνές πρακτορείο. Εκείνος ισχυρίζεται πως δεν έστειλε ο
ίδιος τη φωτογραφία. Αλλά αν η εφημερίδα πιστεύει και έχει αποδείξει ότι είναι αυτός
υπεύθυνος για τη διαρροή, έχει κάθε τυπικό δικαίωμα να τον απολύσει. Ουσιαστικά,
ως φωτογράφος, είναι μισθωτός και πληρώνεται για τη ματιά του, το πνευματικό του
δικαίωμα για τις λήψεις του το εκχωρεί στο να δουλεύει μόνο στον Ελευθερο ΤΥπο .
Αν οι φωτογραφίες κυκλοφορούσαν στο διεθνές πρακτορείο αφότου είχαν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όμως δημοσιεύτηκαν ήδη από τη Δευτέρα, πρώτα
στη Figaro, και στο ξένο πρακτορείο. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και από τη στιγμή που οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν τελικά στον Ελεύθερο Τύπο, εγείρεται ηθικό ζήτημα. Δεν μπορείς να βγαίνεις την Τετάρτη, |με μια πολύ μεγάλη επιτυχία, να βλέπεις ότι έχει αναπαραχθεί η φωτογραφία αυτή στα ξένα μέσα ενημέρωσης και ταυτόχρονα να έχεις απολύσει το φωτογράφο σου.
Ο φωτογράφος στην έδωσε αυτή την επιτυχία. Θα μπορούσες να κάνεις μια απλή επίπληξη.
Το μεγάλο λάθος του κυρίου Τσιρώνη ήταν ότι είχε αναφέρει ο ίδιος το ενδεχόμενο να δώσει έξω τις φωτογραφίες. «Εγώ θα τη διώξω, αν δεν δημοσιεύσετε τη φωτογραφία εγώ θα τη διώξω, είναι πολύ καλή εικόνα, θα τη διώξω έξω». Όταν τελικά συνέβη ακριβώς αυτό, λογικό και αναμενόμενο ήταν να στραφούν όλες οι υποψίες επάνω του. Το θέμα είναι τελικά ότι μπορεί να μην ήταν καν εκείνος υπεύθυνος για τη διαρροή, αλλά κάποιος άλλος. Αυτό που είπε ο Κώστας, το είπε για να πιέσει. Φοβήθηκε με την καθυστέρηση της δημοσίευσης μήπως δεν δημοσιεύονταν τελικά καθόλου. «Ρε παιδιά, βάλτε τη, γιατί άμα δεν τη βάλετε είναι κρίμα να πάει στράφι, να τη διώξω, να την πάω αλλού». Και σίγουρα δεν πίεσε για να πληρωθεί.
Εγώ το διευκρινίζω, ανακριτής δεν είμαι, αλλά γνωριζόμαστε προσωπικά, είμαστε φίλοι και συνάδελφοι, και γι’ αυτό που σας λέω είμαι σίγουρος, αν όντως διέρρευσε τις φωτογραφίες ο Κώστας, δεν έχει πάρει ούτε ένα Ευρώ. Δεν τίθεται κανένα οικονομικό ζήτημα.
Τίθεται το ότι έπρεπε να βγει αυτή η εικόνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν τα πράγματα ήταν αλλιώς, εάν είχαμε νιώσει πως η εργοδοσία του Ελεύθερου τύπου αδίκησε το συνάδελφο, αν υπήρχε έστω και ένα παραθυράκι του νόμου από το οποίο να μπορούσαμε να πιαστούμε, θα είμαστε πολύ σκληροί απέναντί τους.
Όμως τονίζω πως τυπικά και νομικά έχουν δίκιο. Αν όντως διέρρευσε η φωτογραφία εξ’ αιτίας του κυρίου Τσιρώνη, είναι επαρκής λόγος για απόλυση..
Αυτό που ξέρω είναι πως ο Κώστας στάθηκε πολύ τυχερός και πολύ ικανός για να βρεθεί μπροστά σε αυτό το περιστατικό και να καταφέρει να το φωτογραφίσει.
Δυστυχώς, στο θέμα της πολιτικής του απέναντι στην εφημερίδα, δεν το χειρίστηκε σωστά.
Δεν περίμενε, βέβαια, να γίνει τέτοια λαίλαπα.
Το φωτορεπορτάζ είναι και πολιτική.
Μια φωτογραφία που δίνεται σε μια εφημερίδα είναι πολιτική.
Εκεί ήταν το πραγματικό του λάθος. Επιπλέον, η απόλυση αυτή δημιουργεί πρόβλημα και στους υπόλοιπους φωτογράφους που δουλεύουμε στον Ελεύθερο Τύπο. Ήδη έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι ο κύριος Τσιρώνης απολύθηκε επειδή τράβηξε μια φωτογραφία με βαθιές πολιτικές προεκτάσεις, δεν το άντεξε η εφημερίδα και τον απέλυσε.
Όταν όμως εγώ, στην επόμενη πορεία που θα πάω, με ρωτήσουν από πού είμαι και τους πω από τον Ελεύθερο Τύπο, θα μου πουν «Καλά, εσύ είσαι ο ρουφιάνος, που έχεις μείνει.
Ενώ ο άλλος ήταν ο μάγκας και γι’ αυτόν τον διώξανε».

Ο φωτογράφος του Ελεύθερου Τύπου Κώστας Τσιρώνης...

αναδημοσιευση
απο την Δημοσίευση
Ομάδα TV Χωρίς Σύνορα - Ομάδα TVXS στις 10-12-2008 23:28
http://www.tvxs.gr/


Ο φωτογράφος του Ελεύθερου Τύπου Κώστας Τσιρώνης που τράβηξε τις φωτογραφίες των αστυνομικών να σημαδεύουν διαδηλωτές απολύθηκε από την εφημερίδα.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Κυριακή το απόγευμα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Ο Κ. Τσιρώνης τις παρέδωσε λιγο αργότερα στον διευθυντή της εφημερίδας Σεραφείμ Κοτρώτσο. Σύμφωνα με όσα είπε ο φωτογράφος στο Tvxs, o κ. Κοτρώτσος του δήλωσε στην αρχή ότι πρόκειται για μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.
Στη συνέχεια, όμως, του είπε ότι ήθελε να βεβαιωθεί ότι επρόκειτο πραγματικά για πυροβόλο όπλο και όχι για πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων. Ο φωτογράφος τον βεβαίωσε ότι πράγματι επρόκειτο για όπλο μάρκας Κλογκ 9 χιλ., από αυτά που δεν έχουν ασφάλεια.
Προς επιβεβαίωση, του έδειξε μια ακόμη φωτογραφία στην οποία φαίνεται το κλείστρο του όπλου. Σε επικοινωνία που είχε το Tvxs μαζί του, ο κ. Κοτρώτσος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να τις δημοσιεύσει πριν βεβαιωθεί από ειδικούς, καθώς επρόκειτο για εκρηκτικό πολιτικό θέμα.
Την Δευτέρα ρωτήθηκαν ειδικοί οι οποίοι βεβαίωσαν ότι επρόκειτο περί όπλου. Την ίδια μέρα το απόγευμα, ο Κ. Τσιρώνης ενημέρωθηκε από τους γραφίστες που σχεδιάζουν την εφημερίδα ότι οι φωτογραφίες είχαν αποσυρθεί από την πρώτη σελίδα του φύλλου που ετοίμαζαν για τη Τρίτη. Διαμαρτυρήθηκε στον προϊστάμενό του στο τμήμα των φωτορεπόρτερ, ο οποίος του είπε ότι οι φωτογραφίες «ίσως δημοσιεύονταν στις μέσα σελίδες».
Η συζήτηση έγινε παρουσία πολλών δημοσιογράφων που επιβεβαίωσαν στο Tvxs τη στιχομυθία. Στην ίδια συζήτηση, ο φωτογράφος είπε ότι η είδηση πως υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες είχε ήδη διαρρεύσει και ότι, αν δεν δημοσιεύονταν στη πρώτη σελίδα, η εφημερίδα θα έχανε μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.
Τελικώς, οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στις μέσα σελίδες της εφημερίδας, ενώ ήδη είχαν διαρρεύσει σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο.
Ο φωτογράφος ειδοποιήθηκε να μην καλύψει τη κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και λιγο αργότερα τού ανακοινώθηκε η απόλυσή του.
Ο Σ. Κοτρώτσος δήλωσε στο Tvxs ότι είχε πρόθεση να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες και ότι ο φωτορεπόρτερ απολύθηκε γιατί παραβίασε το αποκλειστικό του συμβόλαιο με τον «Ελεύθερο Τύπο» διαρρέοντας τις φωτογραφίες.
Ομως ο φωτογράφος υποστηρίζει οτι πρόκειται για απόπειρα πολιτικής λογοκρισίας. Λέει ότι ο ίδιος δεν ειναι υπεύθυνος για τη διαρροή, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στην εφημερίδα είχαν πρόσβαση στις φωτογραφίες μετά τη παράδοση τους. Πρόσθεσε ότι, αν δεν είχαν διαρρεύσει, «δεν θα δημοσιεύονταν ποτέ».
Μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για το περιστατικό. Κανείς δεν έχει έρθει σε επαφή με τον φωτογράφο.

B` αναδημοσιευση Financial Crimes
Οι Financial Crimes είναι μια συλλογικότητα στον χώρο των ΜΜΕ που εμπνεύστηκε απο την αντικαπιταλιστική διαδήλωση στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001 και απο τότε προσπαθεί να φέρει τον αέρα του αντικαπιταλισμού και του νέου κινήματος στον χώρο.
http://financialcrimesnews.blogspot.com/

Λογοκρισία και τρομοκρατία των απολύσεων επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ, με την απόλυση από τον Ελεύθερο Τύπο του φωτορεπόρτερ που τράβηξε τη συγκλονιστική φωτογραφία που αναδημοσιεύουμε. Με δικαιολογίες ότι η φωτογραφία διέρρευσε σε ξένα πρακτορεία (αφού πρώτα είχε λογοκριθεί στην εφημερίδα) επιστρατεύτηκε το "επιχείρημα" της δήθεν παραβίασης της αποκλειστικής σύμβασης εργασίας του συναδέλφου.
Το δόγμα άκου – βλέπε – σώπα, δεν πρόκειται να περάσει.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΟΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ


Σχολιο (φωτογραφιζοντας)
δεν πρεπει να πάρουν θέση οι φωτογραφικές ενώσεις;
δεν πρεπει να ανεφερθούν σε αυτό τα φωτογραφικά περιοδικά;
δεν πρεπει να ανεφέρουν το περιστατικό οι καθηγητές φωτογραφίας
στους μαθητές τους;

δεν πρεπει...;
δεν πρεπει;
Επιστολή των φίλων του Αλέξη
στην κηδεία του........

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ!
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Δεν είμαστε τρομοκράτες, "κουκουλοφόροι", "γνωστοί-άγνωστοι"
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ!
Αυτοί, οι γνωστοί-άγνωστοι....
Κάνουμε όνειρα -μη σκοτώνετε τα όνειρά μας!
Έχουμε ορμή - μη σταματάτε την ορμή μας.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!
Κάποτε ήσασταν νέοι κι εσείς.

Τώρα κυνηγάτε το χρήμα, νοιάζεστε μόνο
για τη "βιτρίνα", παχύνατε, καραφλιάσατε,
ΞΕΧΑΣΑΤΕ!
Περιμέναμε να μας υποστηρίξετε,
Περιμέναμε να ενδιαφερθείτε,
να μας κάνετε μια φορά κι εσείς περήφανους.

ΜΑΤΑΙΑ!
Ζείτε ψεύτικες ζωές, έχετε σκύψει το κεφάλι,
έχετε κατεβάσει τα παντελόνια και περιμένετε
τη μέρα που θα πεθάνετε.

Δε φαντάζεστε, δεν ερωτεύεστε
δεν δημιουργείτε!
Μόνο πουλάτε κι αγοράζετε.

ΥΛΗ ΠΑΝΤΟΥ
ΑΓΑΠΗ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ
Που είναι οι γονείς;
Που είναι οι καλλιτέχνες;
Γιατί δε βγαίνουν έξω να μας προστατέψουν;
ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Υ.Γ.: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα
ΕΜΕΙΣ κλαίμε κι από μόνοι μας.

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr