15/11/14

Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας για το συνέδριο της ΠΟΦ(Πανελληνια Ομοσπονδια Φωτογραφων) 2014

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση γενικότερα αλλά και στον κλάδο μας.
Τρία χρόνια από το τελευταίο μας συνέδριο η θέση μας ως επαγγελματίες έχει επιδεινωθεί δραματικά. Τα χρέη των επαγγελματιών βρίσκονται στα ύψη, το κλείσιμο των μαγαζιών συνεχίζεται, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ αποτελεί άλλη μια θηλιά στο λαιμό μας, μια σειρά μέτρα στοχεύουν στην έξοδο των μικρομάγαζων από την αγορά. Οι τομείς της υγείας, της παιδείας, συνολικά των κοινωνικών υπηρεσιών υποβαθμίζονται προκειμένου να ενισχυθούν οι ιδιώτες. Την ίδια στιγμή νέες φοροαπαλλαγές δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο και εκατοντάδες δις πηγαίνουν στην ενίσχυση των τραπεζών.
Όλα αυτά αποτελούν επίσημη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Θέλουν ένα περιβάλλον χωρίς μικροεπιχειρήσεις στα πόδια τους, με φθηνά μεροκάματα και ελαστικές σχέσεις εργασίας ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν κέρδη και να είναι ανταγωνιστικές προς τους υπόλοιπους ανταγωνιστές τους.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ο δικός μας κλάδος.  Στα πλαίσια της διαδικασίας συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγα χέρια:
Χάσαμε το εμπορικό κομμάτι το οποίο συγκεντρώθηκε στα χέρια των πολυκαταστημάτων
Οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου απαξιώνουν το ρόλο του επαγγελματία φωτογράφου.
Στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων με τις οδηγίες της ΕΕ ενισχύθηκε ο ρόλος των μονοπωλίων, τα λεγόμενα «ορφανά έργα» παραδίνονται στις πολυεθνικές.
Εταιρίες κολοσσοί μπήκαν στις αγορά παίρνοντας κομμάτι της δουλειάς με τη μορφή κουπονιών προσφοράς, συρρικνώνοντας το κέρδος όσων συνεργάζονται μαζί τους. Σε καιρούς κρίσης εκτιμάμε ότι τέτοιες μορφές πώλησης θα αναπτυχθούν σε βάρος των μικρών επαγγελματιών συνολικά και μεταφέροντας νέα κέρδη στο μονοπώλιο που θα επικρατήσει.
Όμως και στο χώρο της φωτογράφισης των κοινωνικών εκδηλώσεων συναντάμε αντίστοιχη τάση συγκέντρωσης της αγοράς. Kτήματα και εταιρίες οργάνωσης γάμων όλο και περισσότερο επιβάλλονται σε αυτό το κομμάτι της δουλειάς μας. Λειτουργούν ως μεσάζοντες κερδίζοντας από τον κόπο του φωτογράφου, επιβάλουν τους όρους τους στο συνάδελφο που θα συνεργαστεί μαζί τους. Σε μια πορεία συγκέντρωσης της αγοράς στα χέρια 1-2 τέτοιων επιχειρήσεων, οι υπόλοιποι θα μετατραπούμε σε φθηνό υπαλληλικό τους δυναμικό.
Κινδυνεύουμε να χάσουμε και τις φωτογραφίες δημοσίων εγγράφων
Στον τομέα των φωτογραφιών για δημόσια έγγραφα είχαμε της δηλώσεις της Χριστοφιλοπούλου, σύμφωνα με τις οποίες, στόχος του κράτους είναι οι φωτογραφίες ταυτότητας να πραγματοποιούνται εντός των αστυνομικών τμημάτων. Όπως έχουμε ξαναπεί για το συγκεκριμένο θέμα όταν ξαναήρθε στην επιφάνεια πριν από ένα περίπου χρόνο, πρόκειται για έμμεση ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Η αγορά και η συντήρηση του απαιτούμενου εξοπλισμού μόνο κάποια από αυτές θα βγάλει κερδισμένη. Τα επιχειρήματα περί εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, (κάθε τουλάχιστον δέκα χρόνια που θα χρειαστεί νέα ταυτότητα...) αποτελούν στάχτη στα μάτια, όταν αυτός ο έρμος ο πολίτης ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το διαλυμένο λόγω περικοπών δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, όταν κλείνουν σχολεία και στοιβάζονται τα παιδιά ή όταν κόβουν τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών και τους αναγκάζουν να μετακινούνται καθημερινά σε απίστευτες αποστάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Όλα τα παραπάνω δεν τα αναφέρουμε απλά για να καταγράψουμε τη σκληρή πραγματικότητα.
Αποδείχνουν με εκκωφαντικό τρόπο ποιον έχουμε πραγματικά αντίπαλο άρα και πού χρειάζεται  ως συνδικαλιστικό κίνημα να στρέψουμε τα πυρά μας. Εάν ως φωτογράφοι αλλά και ως ΕΒΕ δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τις αιτίες των προβλημάτων μας, πώς θα οργανώσουμε τη δράση μας στη σωστή κατεύθυνση;
Ο αντίπαλός μας είναι τα μεγάλα μονοπώλια και οι πολιτικές που τα εξυπηρετούν. Ο ίδιος αντίπαλος που έχουν όλοι οι μικροί επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Στην κοινή δράση μας μπορεί να υπάρξει διέξοδος. Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία, για να οργανωθεί αυτή η δράση δε μπορεί να γίνει με τους σημερινούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δε μπορεί να γίνει με όσους βλέπουν τους μικροεπιχειρηματίες ως “εταίρους” των μονοπωλίων, με όσους κυριάρχησαν έως σήμερα σέρνοντας το συνδικαλιστικό κίνημα σε διαλόγους, με όσους καλλιεργούν την ηττοπάθεια, την αναμονή και την αδράνεια. 
Με εκείνους που έως χτες μας έδειχναν ως διέξοδο τα σεμινάρια και τις πιστοποιήσεις ενώ σήμερα, που το αδιέξοδό τους είναι ολοφάνερο, μας προτείνουν μια άλλη κυβέρνηση που θα μας σώσει.
Δε μπορεί να γίνει με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη διάλυση των επαγγελματικών μας ενώσεων, για να αναφερθούμε στα του κλάδου μας.
Η έως σήμερα πορεία της ΠΟΦ και η δράση της ΑΣΦ
Η σημερινή πλειοψηφία της ΠΟΦ φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση παρακμής που επικρατεί στις ενώσεις μας.
Επί χρόνια καλλιέργησε αυταπάτες οτι μέσω των σεμιναρίων, των πτυχίων και των πιστοποιήσεων  θα άλλαζε η τύχη του φωτογράφου.
Σήμερα που όλα αυτά έχουν ελάχιστη σημασία γιατί πλέον η πίτα είναι πολύ μικρή για να φτάσει για όλους ή έστω για πολλούς, οι συνάδελφοι στρέφονται στην ιδιώτευση, δε βλέπουν την αξία της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ακόμη χειρότερα, κάτω από την πίεση της κατάστασης αποσύρονται ώστε να εργαστούν από το σπίτι και τους κυνηγούν ως παραεπαγγελματίες. Υπήρξε κρούσμα ανοιχτού χαφιεδισμού από το ΔΣ ένωσης μας, στο οποίο η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ της ΠΟΦ δεν πήρε εξαρχής θέση κι όταν αυτό έγινε ήταν κάτω από την πίεση της ΑΣΦ. Ακόμη και αυτές οι καθυστερημένες αντιδράσεις δεν κρύβουν την αρχική προσπάθεια κάλυψης τέτοιων κινήσεων.  
Από το ξεκίνημα της θητείας του ΔΣ κατεβάσαμε πρόταση προκειμένου να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να ενεργοποιηθούν οι ενώσεις, να ενισχυθούν με νέα μέλη, να αποκτήσουν περιεχόμενο δράσης. Η απόφαση πάρθηκε μεν, στην πράξη όμως υπονομεύθηκε από την πλειοψηφία. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, οι ίδιοι που σταθερά αρνήθηκαν τη συμπόρευση με την ΠΑΣΕΒΕ ώστε να υπάρξει κοινή δράση με το πιο αγωνιστικό κομμάτι των ΕΒΕ, που βλέπουν τους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος ως “κομματικές συγκεντρώσεις” ποιο περιεχόμενο θα μπορούσαν να δώσουν στη δράση των ενώσεων;
Στην πίεση να οργανώσουμε τα σωματεία, να πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ακόμη και για αυτό το θέμα των ταυτοτήτων, η μόνιμη απάντηση που ακούγαμε από τον πρόεδρο Αλεξίου ήταν οτι «η Ομοσπονδία δεν έχει μέλη άτομα αλλά ενώσεις» και αυτές πρέπει να πάρουν τις πρωτοβουλίες. Ότι ακριβώς λέει η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία.
Εν τέλει αυτή η κατάσταση οδήγησε στην πλήρη αδράνεια την ΠΟΦ, σε μια εποχή που απαιτεί την καθοδηγητική-επιτελική της δράση.
Στο ζήτημα που προέκυψε με τις ταυτότητες, η πλειοψηφία αρνήθηκε να πάρει έγκαιρα θέση, να εξηγήσει στους συνάδελφους τι συμβαίνει, να δείξει τον υπαίτιο, να αναζητήσει συμμάχους  και να καθοδηγήσει τους συνάδελφους. Στην πολύ συγκεκριμένη πρότασή μας ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να οργανωθεί ο κλάδος ώστε να μη μας βρει απροετοίμαστους μια τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση, με διάφορα προσχήματα αρνήθηκαν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Το επιχείρημα του προέδρου οτι “ο κλάδος είναι ήδη σε εγρήγορση για κινητοποιήσεις”  είναι για γέλια εάν το συνδυάσουμε με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ενώσεις μας. Έως και σήμερα καλλιεργούν στάση αναμονής, ενώ τα στελέχη της πλειοψηφίας καθησυχάζουν αναμασώντας  διαρκώς οτι δε θα αλλάξει κάτι ως το 2016. Σαν να μην πρόκειται για ένα χρόνο από τώρα... Φυσικά δε συζητάμε για συντονισμό με άλλους κλάδους ώστε να έχουμε συμπαραστάτες εάν έρθει κάτι τέτοιο προς εφαρμογή.
Η κατάσταση στις ενώσεις μας είναι δραματική, ενώσεις αδύναμες, των 10-20 ατόμων που λειτούργησαν στη βάση των σεμιναρίων ή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και σήμερα που η φούσκα έσκασε διαλύονται με ευθύνη όσων καθοδήγησαν εκεί την κατάσταση.
Όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στον κλάδο χρειάζεται να επιδιώξουμε τη σύμπτυξη ενώσεων γειτονικών νομών προκειμένου να ισχυροποιηθούν.
Γιατί αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει
Τόσο τα κλαδικά μας προβλήματα  αλλά ακόμη περισσότερο τα γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν σε πρώτη φάση το πεδίο δράσης των ενώσεών μας σε συνεργασία με τις κατά τόπους δυνάμεις των ΕΒΕ που δραστηριοποιούνται μέσα στην ΠΑΣΕΒΕ, με τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, με τα εργατικά συνδικάτα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε την επίθεση που μας γίνεται.
Απαιτούμε
 Να παραμείνουν στα χέρια μας οι φωτογραφίες των αστυνομικών ταυτοτήτων.
Επιμόρφωση με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος.
Άμεσα να απαιτήσουμε να μη μείνει κανείς επαγγελματίας δίχως ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Καμία κατάσχεση να μην πραγματοποιηθεί. Κανείς επαγγελματίας να μη στερηθεί τα εργαλεία της δουλειάς του.
Να φρενάρουμε κάθε σκέψη για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Πάγωμα των χρεών για όσο διαρκεί η κρίση με ταυτόχρονο κούρεμα αντίστοιχο με την απώλεια του εισοδήματός μας.
Να μη μείνει συνάδελφος χωρίς ρεύμα.
Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κρίση, να απαιτήσουμε κούρεμα στα χρέη για αγορά πρώτης κατοικίας, σημαντική μείωση στις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ.
Κοινός ο αντίπαλος, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας.
Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ζούμε καλά, δεν είναι μονόδρομος η υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Καλούμε τους συνέδρους να αναλογιστούν όλα τα παραπάνω. Να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Να στηρίξουν την ΑΣΦ. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.
Αγωνιστική Συνεργασία Φωτογράφων
Νοέμβρης 2014

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr