17/2/12

12-2-2012.Δημοσιεύσεις φωτογραφιών για αναγνώριση προσώπων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ
http://photounion.gr/
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα της στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες πέντε κατηγορουμένων για αδικήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει στα γεγονότα της 12-2-2012. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. δημοσιεύει άλλες 23 φωτογραφίες από τα γεγονότα της ίδιας μέρας καλώντας τους πολίτες να δώσουν ανώνυμα πληροφορίες .
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, διευκρινίζει ότι ο ρόλος των φωτορεπόρτερ περιορίζεται αποκλειστικά στην δημιουργία φωτογραφιών από τα γεγονότα της επικαιρότητας προς χρήση αποκλειστικά από τα ΜΜΕ προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, τα μέλη της υπακούουν στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και περαιτέρω διευκρινίζει ότι, στο ανωτέρω πλαίσιο ουδέποτε και κανένα μέλος της δεν παρέδωσε υλικό σε κανένα τρίτο, ούτε βεβαίως στην ΕΛ.ΑΣ., που προέβη στην κίνηση αυτή «ύστερα από σχετικές εισαγγελικές διατάξεις», όπως η ίδια αναφέρει στην ιστοσελίδα της.
Οι φωτογραφίες, όπως προκύπτει άλλωστε από τα εμφανή υδατογραφήματα. έχουν αντληθεί από το διαδίκτυο και ιστοσελίδες πρακτορείων, χωρίς ασφαλώς την άδεια των φωτογράφων ή των πρακτορείων.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως τα μέλη της Ε.Φ.Ε. υπακούουν μόνο στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δεν συνεργάζονται με οποιουσδήποτε μηχανισμούς, κρατικούς ή άλλους. Η Ένωσή μας καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και μεθοδεύσεις που διχάζουν την ελληνική κοινωνία στοχοποιώντας πολίτες. Η κίνηση αυτή της ΕΛ.ΑΣ. μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της στόχευση, πολλώ δε μάλλον που στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε δεν αναγνωρίζεται κανένα πρόσωπο.
Για την ΕΦΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=11913&Itemid=848&lang=

Διαμαρτυρία του AFP για τις φωτογραφίες στο site της ΕΛ.ΑΣ.
Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Αστυνομία απέστειλε ο διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Εμάνουελ Χογκ, καθώς στο site της ΕΛ.ΑΣ. αναρτήθηκαν φωτογραφίες του Agence France-Presse χωρίς την άδεια του πρακτορείου.
Οι φωτογραφίες, τραβηγμένες από τους φωτορεπόρτερ του AFP, απεικόνιζαν άτομα από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, και χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία στην προσπάθεια αναγνώρισης προσώπων.
Η Ελληνική Αστυνομία δεν αναζήτησε την άδεια του AFP, αναφέρει το πρακτορείο.
«Τέτοιες πρακτικές δεν είναι μόνο παράνομες στη βάση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά είναι και απαράδεκτες σε μια συντεταγμένη κοινωνία.
Με αυτή την επιστολή διαμαρτύρομαι επισήμως ενάντια σε τέτοιες μεθόδους.
Επισημαίνουμε ότι μετά την παρέμβαση του γραφείου μας στην Αθήνα, οι φωτογραφίες που αναγνωρίσθηκαν ότι ανήκουν στο AFP αποσύρθηκαν από το site της αστυνομίας» αναφέρει στην επιστολή του ο Εμάνουελ Χογκ.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=444617&h1=true

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ENΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ με κατάπληξη διαπιστώνει ότι η Ελληνική Αστυνομία αναζητώντας υπόπτους, ενθαρρύνοντας ανώνυμες καταγγελίες και προσπαθώντας να θεμελιώσει −κατά την γνώμη της− πειστήρια παράνομων πράξεων χρησιμοποιεί, εντελώς, αυθαίρετα και χωρίς καμιά απολύτως άδεια φωτογραφικό υλικό που προορίζεται αποκλειστικά για δημοσιογραφική χρήση.
Πέρα από το γεγονός ότι καμιά φωτογραφία δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει τεκμήριο ενοχής για κανέναν, η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει μεθόδους που παραβιάζουν βασικές αρχές του Συντάγματος, την προσωπική ελευθερία, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και τον ρόλο της ενημέρωσης και επιχειρούν να μετατρέψουν την λειτουργία μιας κατά παράδοση δημοκρατικής χώρας σε εργαστήριο ανώνυμων κατηγόρων.
Τονίζουμε μαζί με συναδέλφους φωτορεπόρτερς ότι τα μέλη της Ε.Φ.Ε. υπακούουν μόνο στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δεν συνεργάζονται με οποιουσδήποτε μηχανισμούς, κρατικούς ή άλλους.
Καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και μεθοδεύσεις που διχάζουν την ελληνική κοινωνία στοχοποιώντας πολίτες. Η κίνηση αυτή της ΕΛ.ΑΣ. μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της στόχευση και την κοινωνική χρησιμότητα της ενέργειας, όταν στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε στην δημοσιότητα χωρίς άδεια των δημιουργών του δεν αναγνωρίζεται κανένα πρόσωπο.
Από την Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής


ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Aθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα που αφορούν δημοσιευθείσες φωτογραφίες αγνώστων προσώπων στο από 16.02.2012 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα εξής :
Οι φωτογραφίες των αγνώστων προσώπων που αναρτήθηκαν αφορούν δράστες κακουργηματικών πράξεων που τελέσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων πολιτών στο κέντρο της Αθήνας
Η ανάρτηση τους πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετική Εισαγγελική Διάταξη που εκδόθηκε σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, των δικονομικών και συνταγματικών εγγυήσεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 2121/1993, επιτρέπεται η αναπαραγωγή έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως οι φωτογραφίες, εφόσον υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με την κρίση των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών.
Η εφαρμογή των νόμων αφορά όλους τους πολίτες και ουδείς εξαιρείται ή τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης.
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=12166&Itemid=848&lang=

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr