18/2/13

Προκηρυξη συμμετοχης 16ης Biennale Νέων (Mediterranea16)

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Bjcem (Biennale des jeunes crιateurs de l’Europe et de la Mιditerranιe-Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου), και η πόλη της Ancona  ανακοινώνουν τη διοργάνωση της 16ης Biennale Νέων (Mediterranea16), ενός διεθνούς καλλιτεχνικού γεγονότος που δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να γνωριστούν μεταξύ τους και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε οποιοδήποτε τομέα Τέχνης.                                                                           
 Η 16η Biennale θα πραγματοποιηθεί στην Ancona της Ιταλίας, από τις 6 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2013, φέρνοντας κοντά πάνω από 250  νέους καλλιτέχνες από χώρες της Ευρώπης και της άλλης πλευράς της Μεσογείου.             
 Το θέμα της φετεινής Biennale είναι  «ERRORS ALLOWED».                                      
Ξεκινώντας από το 1985, η Biennale φιλοξενείται κάθε δυο χρόνια από μια διαφορετική πόλη στην περιοχή της Μεσογείου εστιάζοντας σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Η Bjcem είναι ένα διεθνές δίκτυο με περισσότερα από 70 μέλη και εταίρους από χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ένωση BJCEM με τρία μέλη:
Τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ιδρυτικό μέλος)
Τον Δήμο Θεσσαλονίκης και
Τον Δήμο Σταυρούπολης
Στη φετεινή διοργάνωση, η Ελλάδα  συμμετέχει με 15 νέους δημιουργούς, έως 35 ετών  (που έχουν γεννηθεί  μετά την 31η Δεκεμβρίου 1977) στους τομείς: Εικαστικών, Φωτογραφίας, Comic, Video Art, Κινηματογράφου, Λογοτεχνίας, Μουσικής και Χορού.
Προτάσεις που συνδυάζουν περισσότερους από έναν τομείς θα γίνονται επίσης δεκτές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τη χώρα μας θα γίνει με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και, ως εκ τούτου, όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Ο τελικός αριθμός των θέσεων ανά τομέα θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των προτάσεων που θα υποβληθούν για κάθε τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες πρέπει να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη πρόταση που να συνδέεται με το θέμα «Errors allowed».Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους δημιουργούς, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς λόγω φύλου, θρησκείας, κοινωνικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.Οι καλλιτέχνες που έχουν πάρει μέρος σε περισσότερες από μία από τις προηγούμενες Biennale δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους καλλιτέχνες που δεν είχαν καμία προηγούμενη συμμετοχή.   
Ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις Ελληνικές συμμετοχές ορίζεται η
Πέμπτη 28 Φεβρουάριου  2013
Οι καλλιτέχνες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα θα επιλεγούν, κατά την πάγια πρακτική, από εθνική επιτροπή ειδικών, η οποία συγκροτείται με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Ειδικά για φέτος, στην εθνική επιτροπή θα προσκληθεί να συμμετάσχει  και ένας επιμελητής από το διεθνές σώμα επιμελητών που έχει αναλάβει τη φετινή διοργάνωση για λογαριασμό της πόλης της Ancona.
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με βάση τον υποβαλλόμενο φάκελο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν υπόκεινται σε ενστάσεις, ενώ οι επιλογές τεκμηριώνονται από την επιτροπή βάσει  σχετικού πρακτικού που συντάσσεται και υποβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Βασικά κριτήρια για την επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων θα είναι  η ποιότητα της δουλειάς και κατά πόσο η πρόταση συνάδει με το θέμα της έκθεσης.  Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα προσκληθούν για συμμετοχή στη 16h Biennale όπου και θα παρουσιάσουν  το έργο τους.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θα καλύψει το κόστος μετακίνησης των καλλιτεχνών  προς και από τον τόπο της διοργάνωσης (Ελλάδα-Ancona-Ελλάδα) καθώς και το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης των έργων τους.
Η πόλη της Ancona  θα καλύψει το κόστος διαμονής και διατροφής των καλλιτεχνών  την ασφάλιση των έργων τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης και θα παράσχει υποστήριξη για την έκδοση βίζας όπου χρειάζεται
Πως θα πάρετε μέρος
Για την Ελλάδα οι αιτήσεις καθώς και όλο το συνοδευτικό υλικό (βιογραφικό, φάκελος κλπ) θα υποβάλλονται, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013,  στην αγγλική γλώσσα  μόνο ηλεκτρονικά και μόνο στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στην παρακάτω διεύθυνση:
biennale2013@neagenia.gr
Παρακαλούμε να συμπληρώσετε στα αγγλικά τη συνημμένη αίτηση/τεχνική φόρμα (Mediterranea 16-Application Form) και να την υποβάλλετε ηλεκτρονικά στην παραπάνω αναφερόμενη διεύθυνση, μαζί με το απαραίτητο συνοδευτικό υλικό.
Η υποβολή της αίτησης αυτόματα συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή των παρόντων κανονισμών.
Η παρούσα πρόσκληση/ανακοίνωση διέπεται από τους νόμους της χώρας στην οποία υποβάλλετε την συμμετοχή σας.
Η οργανωτική ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής ανήκει στο Τμήμα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Συμμετοχής της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
 Για τυχόν πρόσθετες πληροφορίες  ή οποιαδήποτε διευκρίνιση θεωρήσετε απαραίτητη,  μπορείτε να επικοινωνείτε  και τηλεφωνικά με τα στελέχη του Τμήματος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων:
210 2599411  Ελένη Βεργίνη, προϊσταμένη, 210 2599440  Μαρία Λούκου
210 2599412  Νίκος Δασκαλάκης,  210 2599410  Νάνσυ Χρήστου
                                     Γενική Ιδέα
Ο τίτλος της φετεινής Biennale «ERRORS ALLOWED» εστιάζει στην κατεστημένη γνώση και στις στρατηγικές αυτενέργειας και εκπαίδευσης μέσω της Τέχνης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές αντανακλώνται στην ευρύτερη κοινωνία.
Καλούμε τους νέους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν σε αυτή την ανοιχτή διεθνή πρόσκληση, προκείμενου να προσφέρουν με τις απόψεις τους στην γενική ιδέα  της Biennale της Ancona, με την πεποίθηση ότι οι απόψεις αυτές θα βοηθήσουν στο διάλογο για μια κοινωνία όπου οι Ουτοπικές ιδέες κατοικούν ακόμα. Παράλληλα, οι νέοι καλλιτέχνες, μέσω των έργων τους, θα δώσουν ευκαιρία για διερεύνηση  της ιδέας για μια Εκπαίδευση που πηγαίνει  πέρα από πάγιες πρακτικές απλής  προσφοράς εργαλείων και υπηρεσιών που μπορούν να αυξήσουν την ατομική ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας. 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Αχαρνών 417, Αθήνα 111 43
Biennale2013@neagenia.gr
http://www.neagenia.gr

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr