10/11/15

Φωτογραφία: Κριτικές Αναγνώσεις Νατάσσα Μαρκίδου


 Το βιβλίο Φωτογραφία: Κριτικές Αναγνώσεις αποτελεί έναν οδηγό για όλους όσοι επιθυμούν να μελετήσουν τη φωτογραφία μέσω των κειμένων που έχουν γραφτεί από τις πρώτες μέρες της εφεύρεσης της μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, στο βιβλίο συζητείται ο (μέχρι πρόσφατα) καθοριστικός ρόλος του Κανόνα ως στερεοτυπικού αφηγήματος στη συγγραφή των ιστοριών της φωτογραφίας και αναδεικνύονται τα κείμενα και οι προσπάθειες κριτικών και φωτογράφων να ερμηνεύσουν τη φωτογραφική πράξη, ιδιαιτέρως στο πεδίο της προσωπικής έκφρασης.
Μέσω των κειμένων μιας σειρά ερευνητών στοιχειοθετείται, επίσης, μία διαφορετική πρόταση ανάγνωσης της φωτογραφικής παραγωγής των ημερών μας. Στο επίπεδο οργάνωσης του περιεχομένου του, το βιβλίο δομείται στον άξονα της χρονολογικής διαδοχής, χωρίς όμως να περιορίζεται από τη συστηματικότητα την οποία θα επέβαλλε μια αυστηρά ιστορική έρευνα.
ISBN 9789609369442     Τιμή 16 ευρώ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Ιστορία των Φωτογραφικών Εκδόσεων
Ο Λόγος για τη Φωτογραφία στην Ελλάδα
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ιστορίες που Θεμελίωσαν τον Κανόνα
Νεότερες Ιστορίες
Κριτική Ανάγνωση του Κανόνα
Το Φωτογραφικό Λεύκωμα
Προς περισσότερες Ιστορίες
ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πρώιμα Ερωτήματα για τη Φωτογραφία ως Τέχνη
Το Ιστορικό Πλαίσιο των Θεωριών του Μοντερνισμού
Ισοδυναμίες
Η Εξύψωση της Πραγματικότητας
Το Νόημα των Πραγμάτων
Η Πραγματικότητα με Εκδορές
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Το Μεγάλο Χάσμα
Μεταμοντέρνες Πρακτικές
Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980
Περιοδικά και Φεστιβάλ
Ο Όρος Δημιουργική Φωτογραφία
Η Ευρωπαϊκή Ταυτότητα
Μια Πρόταση Ταξινόμησης
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η Επαναξιολόγηση του Κανόνα
Η Ανασύνθεση της Πραγματικότητας
Η Φωτογραφία ως Νέα Ζωγραφική
Η Σκηνοθεσία της Εσωτερικής Πραγματικότητας
Το Καλλιτεχνικό Ντοκουμέντο πέρα από τα Όρια της Πραγματικότητας
Η ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ
Η Κατευθυνόμενη Επιρροή
Η Ανασύνταξη
Ο Διάλογος με άλλα Εικονογραφικά Είδη
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΡΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

Σύντομο βιογραφικό
Η Νατάσσα Μαρκίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας. Κατέχει διδακτορικό στην Ιστορία και την Αισθητική της Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο τουWestminster του Λονδίνου. Από το 1990 μετρά στο ενεργητικό της ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης ασχολείται με την επιμέλεια εκθέσεων και φωτογραφικών εκδόσεων

9/11/15

Η Τέχνη, η Φωτογραφία και τα έργα της

Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ, Αθήνα

 Στη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε σε επαφή με ορισμένα αντικείμενα του κόσμου που τα αποκαλούμε «έργα τέχνης». Αυτά που θεωρούμε σπουδαιότερα ή ομορφότερα, αυτά που μας αγγίζουν, αποτυπώνονται στο μυαλό μας. Τα κατατάσσουμε, τα ταξινομούμε και τα διαφυλάσσουμε μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο. Έτσι, ο καθένας μας πλάθει νοητά αυτό που ο Αντρέ Μαλρώ είχε περιγράψει ως «Φανταστικό Μουσείο». Ένα προσωπικό μουσείο, μοναδικό για τον καθένα, που περιέχει τα έργα που αγαπάμε, που μας συγκινούν ή απλώς μας αρέσουν. Όμως, πώς επιλέγουμε τα έργα που θα στολίσουν τους τοίχους του; Με ποια κριτήρια κοσμούμε τις επαύλεις του μυαλού και της ψυχής μας; Από τη στιγμή που θεωρούμε κάποια αντικείμενα ως έργα τέχνης, αξίζει να αναρωτηθούμε τι ξεχωριστό διαθέτουν, καθώς και τι χαρακτηρίζει τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβανόμαστε. Θέτοντας αυτά τα δυο ερωτήματα, αναπόφευκτα οδηγούμαστε και στο γενικότερο ερώτημα που αφορά στη φύση της τέχνης.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα ασχοληθούμε και θα εξετάσουμε βασικές έννοιες της τέχνης, όπως την έκφραση, την αναπαράσταση, τη σημασία των προθέσεων του καλλιτέχνη, το ύφος, την ερμηνεία και την κατανόηση, την υλική υπόσταση του έργου τέχνης, την καλλιτεχνική και αισθητική στάση, τη σχέση τέχνης και γλώσσας, όπως αυτές διαφαίνονται στα διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα και έργα τέχνης από την καλλιτεχνική ιστορία, εστιάζοντας τέλος, στη φωτογραφία και την καλλιτεχνική της διάσταση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και επιπέδου γνώσεων, που ενδιαφέρονται για την τέχνη και θέλουν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τα καλλιτεχνικά τους κριτήρια. Ειδικές γνώσεις ή πρακτική ενασχόληση με την τέχνη δεν είναι απαραίτητες.
Περισσότερες πληροφορίες:
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΝΝΕΑ
Τηλ. 210 3304060 (Δευ-Σαβ. 14.00-22.00)
www.clubennea.gr
info@clubennea.gr

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr