9/12/11

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ. 1991-2011

20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, σας καλούμε στην ημερίδα « ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011
στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 , 1ος όροφος) στις 12 το μεσημέρι.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί η φωτογραφική έκθεση των μελών της
«Η ΕΙΔΗΣΗ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΦΕ

http://photounion.gr

ΧΟΡΗΓΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΟΠΑΠ

7/12/11

περι των κρουσμάτων βιας εις βαρος των φωτορεπορτερ

αρθρο ανωνυμου φωτορεπορτερ απο ιστοσελιδα

Το τελευταίο διάστημα, μετά από την εξέγερση του Δεκέμβρη, σημειώθηκαν αλλεπάλληλα κρούσματα βίας εις βάρος φωτορεπόρτερ. Συγκεκριμένα 2-3 φορές συνάδελφοι έχουν απειληθεί με σωματική βία (και μαχαίρι..) και άρπαξαν τις μάσκες που έχουν για τα δακρυγόνα. Με αφορμή αυτά τα περιστατικά δύο λόγια:
Ο κλάδος των φωτορεπόρτερ έχει δώσει μάχες για να κατακτήσει ένα επίπεδο επαγγελματικής δεοντολογίας. Επί σειρά ετών ουδέποτε διαδηλωτές έχουν κινδυνέψει από φωτογραφίες φωτορεπόρτερ. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στις εφημερίδες, αυτές που έχουν τραβηχτεί σε στιγμές που γίνονται παράνομες πράξεις έχουν πάντα τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών καλυμμένα τεχνητά, αν δεν έχουν φροντίσει να τα καλύψουν οι ίδιοι.
Αντίθετα οι φωτορεπόρτερ με τη φυσική τους παρουσία και τη δουλειά τους έχουν γίνει αρκετές φορές μάρτυρες υπεράσπισης διαδηλωτών κάθε είδους.
Με αυτή τους τη στάση οι φωτορεπόρτερ δεν κάνουν κάτι πρωτότυπο απλά πράττουν το αυτονόητο. Ο ρόλος του Τύπου ως λειτούργημα, που ιστορικά είναι καρπός της Γαλλικής Επανάστασης, είναι να ελέγχει την Εξουσία. Αυτό κάνουν η προσπαθούν να κάνουν οι λειτουργοί του Τύπου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων.
Δυστυχώς η φύση της δουλειάς των φωτορεπόρτερ δεν τους επιτρέπει να ελέγχουν το προϊόν της δουλειάς τους δηλαδή που και με τι λεζάντες θα δημοσιευτούν οι φωτογραφίες τους, αν όμως συνέβαινε αυτό απλά δεν θα ζούσαμε στον καπιταλισμό..
Συνοψίζοντας τα παραπάνω οι φωτορεπόρτερ δεν βρίσκονται στα πεζοδρόμια για να βοηθήσουν την αστυνομία που έχει τις δικές της μεθόδους καταγραφής ούτως η άλλως, αλλά για να καταγράψουν τα γεγονότα . Η αλήθεια είναι επαναστατική για αυτόν που ξέρει να τη βρεί διαβάζοντας μια φωτογραφία η ανάμεσα στις γραμμές των εφημερίδων . Για αυτό και συχνά συνάδελφοι σε στιγμές έντασης έχουν φορές στόχος της αστυνομίας..
Όλα τα παραπάνω όσον αφορά τα ιδεολογικά επιχειρήματα των βιαιοπραγούντων εις βάρος φωτορεπόρτερ.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά. Ως γνωστό οι φωτορεπόρτερ δουλεύουν μόνοι τους.
Το να τους περικυκλώσει μία ομάδα με τα πρόσωπα καλυμμένα, δηλαδή χωρίς ταυτότητα και για αυτό ικανά να κάνουν οτιδήποτε, και με την απειλή μαχαιριού, σφυριού κτλ να τους κλέβεις τη μηχανή, τη μάσκα η να τους απειλείς είναι τουλάχιστον άνανδρο και έξω από την ηθική οποιουδήποτε κινήματος.
Ειδικά οι μάσκες αυτές έχουν αγοραστεί με χρήματα των συναδέλφων ως πρώτο μέσο αυτοπροστασίας καθώς η παρουσίας μας σε διαδηλώσεις και χημικά είναι συνεχής οπότε η ληστεία της μάσκας ισοδυναμεί με καρκίνο.
Η ωμή βία δεν ταιριάζει στην ηθική ανθρώπου που συμμετέχει σε κοινωνικό κίνημα. Πρακτικές τέτοιου είδους είναι απλά φέρμες εις βάρος σχεδόν ανυπεράσπιστων ανθρώπων και ο μόνος που τελικά κερδίζει από αυτές είναι η καταστολή.
O Φωτορεπόρτερ μακριά από τα γεγονότα σημαίνει απλά ελεύθερο πεδίο για τις δυνάμεις καταστολής.
Τελειώνοντας μια αναφορά για το τι γίνεται στην Αγγλία και ποιος ξέρει αύριο και στην Ελλάδα και ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του. Στον αγγλικό αντιτρομοκρατικό νόμο προστίθεται διάταξη που αφορά τους φωτορεπόρτερ. Η φωτογράφηση αστυνομικού σε υπηρεσία τιμωρείται με φυλάκιση ως 10 χρόνια. Οι εγγλέζοι μπάτσοι θα μπορούν πλέον ανεμπόδιστα να βιαιοπραγούν εις βάρος οποιουδήποτε χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα. Τετρακόσιοι εγγλέζοι φωτορεπόρτερ διαδήλωσαν έξω από τα κεντρικά της αστυνομίας φωτογραφίζοντας διαρκώς το κτίριο και τους φρουρούς….

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr