18/3/11

"Οι αποφάσεις" του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και "οι εκτελεστές" των αποφάσεων βλεπε ΝΑΤΟ

Αποφάσεις και αποφάσεις....
όταν οι Γάλλοι, οι Βρεττανοί, οι Αμερικανοί και οι Λιβανέζοι!!! ενδιαφέρονται για την ανθρωπότητα και το καλό της....

 











φωτο  http://www.newsit.gr

Tα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη, επιτρέποντας παράλληλα τη λήψη «κάθε απαραίτητου μέτρου» προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και οι κατοικημένες περιοχές. Η αναφορά αυτή ερμηνεύεται ως πράσινο φως για την ανάληψη ακόμη και στρατιωτικής δράσης κατά της Τρίπολης.

Η πρόταση, που έφεραν προς ψήφιση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και ο Λίβανος έγινε δεκτή με 10 ψήφους σε σύνολο 15 ενώ τα υπόλοιπα μέλη απείχαν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χεγκ δήλωσε στους Βρετανούς βουλευτές ότι το ψήφισμα καλεί «σε άμεση εκεχερία, στον πλήρη τερματισμό της βίας και στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη χώρα -εξαιρουμένων των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν αρκεί και πως απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Την άποψη αυτή μετέφερε στα μέλη ειδικής επιτροπής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς, σημειώνοντας πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι ένα «σημαντικό, θετικό και πρακτικό μέτρο», αλλά πρέπει να εξεταστούν και άλλες δράσεις.
Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια» πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του, λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους». «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άνγκελα Μέρκελ.
Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της «δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας». «Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό» είπε.
Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε «λυπηρό» το γεγονός ότι «επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος». Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.
Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του «είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».
Σε μία πρώτη αντίδραση από την Τρίπολη, ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν».
«Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της» δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μία «συνωμοσία» της διεθνούς κοινότητας και τη «βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα». Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: «Είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της» διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.
Η ψήφιση της Ζώνης Απαγόρευσης των Πτήσεων έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούν επίθεση στη Βεγγάζη, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Εντούτοις, ενδέχεται η απόφαση να είναι υπερβολικά καθυστερημένη, καθώς η τελική επίθεση στις θέσεις των ανταρτών είναι ζήτημα χρόνου.

17/3/11

Με αφορμη τις εκλογες της Ενωσης Καλλιτεχνων Φωτογραφων Αθηνων....

Για πρωτη φορα στην συγχρονη διαδικτιακη εποχη υπαρχουν αναρτημενες (και ειναι στην διαθεση ολων των συναδελφων φωτογραφων και μη) ορισμενες θεσεις παραταξεων και φορεων σχετικα με κρισιμα θεματα του κλαδου. Για πρωτη φορα καποιοι μπορουν να διαβασουν και να τοποθετηθουν χωρις φοβο και παθος.Για να μην λενε καποιοι οτι δεν ηξεραν.

 μοιραζοντας και διαδιδοντας ιδεες και φυλλαδια και οχι χιλιαρικα...για την πιστοποιημενη ζωη μας ολη ρε .... Μ.Κασιματης, μελος του ΔΣ της ΕΚΦΑ 2002-5, μελος  της ΕΕ της ΕΚΦΑ 2005-8


Παραθετουμε αποσπασμα απο τον Διοικητικό Απολογισμό του απερχόμενου Συμβουλίου της Ενωσης Καλλιτεχνων Φωτογραφων Αθηνων οπου για πρωτη φορα  η πλειοψηφια του Διοικητικου συμβουλιου παιρνει θεση για τις πιστοποιησεις και τις επιμορφωσεις των φωτογραφων.Για την φωτογραφικη εκπαιδευση αναλυτικα στα ΙΕΚ και ΤΕΙ  ακομη τιποτε....

ΚΤIΡΙΟ ΒΕΑ  Αθήνα 16 Μάρτη 2011
Συνάδελφοι,  Την τριετία που πέρασε το Διοικητικό Συμβούλιο, ........ συνεδρίασε 33 φορές έκτακτα και τακτικά, έκανε 5 τομεακές συσκέψεις, και 2 Παναττικές ,.... διοργάνωσε σεμινάρια φωτισμού και πρώτη φορά για  μοντάζ βίντεο στα οποία συμμετείχαν πάνω από 60 συνάδελφοι. Κάλεσε τους συναδέλφους και συμμετείχε και το ίδιο σε πάνω από 16 κινητοποιήσεις για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα γενικότερα προβλήματα σε συνδυασμό με τα ειδικά προβλήματα του κλάδου.
. .................................... Άλλο ζήτημα που μας αφορά ιδιαίτερα από τους νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα είναι ο νόμος για τις πιστοποιήσεις. Είναι ένας νόμος που πιστοποιεί δεξιότητες και όχι επαγγέλματα. Άλλωστε τα προηγούμενα πιστοποιημένα επαγγέλματα τα κατήργησαν με το νόμο για τα «κλειστά επαγγέλματα». Εμείς έχουμε καθαρή θέση για την πιστοποίηση του επαγγέλματος. Αν πετύχουμε να γίνει (μάλλον στις σημερινές συνθήκες αδύνατον) θα πρέπει να έχουμε λόγο και ρόλο ως γνώστες και να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή μας μέσα από δημόσιο φορέα. Τέλος θέλουμε να πούμε για το θέμα της επιμόρφωσής μας.  Η συνεχής αλλαγή τεχνολογίας απαιτεί σωστή επιλογή εξοπλισμού, αλλά και συνεχή επιμόρφωση. Σε πολύ μικρό βαθμό αυτό καλύπτεται από τα ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ, παρόλο που αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν. Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με προγράμματα από δημόσιο φορέα (π.χ. ΤΕΙ) που θα μπορούμε δωρεάν να παρακολουθούμε όλοι. Αυτή είναι η κατεύθυνση και η διεκδίκησή μας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιήσουμε οτιδήποτε άλλο υπάρχει, όπως το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το οποίο με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να προσφέρει σε πάνω από 130 συναδέλφους επιμόρφωση. Από αυτό το πρόγραμμα πέρα από τις μελέτες που θα γίνουν θα μπουν στα ταμεία του σωματείου γύρω στις 14.000€, καθώς και οι συμμετέχοντες θα πάρουν για τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια γύρω στα 1.000€ ο καθένας. Η απόφαση για συμμετοχή στο πρόγραμμα πάρθηκε με πλειοψηφία 5 υπέρ, 3 κατά. Θα αναπτύξω τη θέση της πλειοψηφίας, όσο για θέση της μειοψηφίας –που κατόπιν δικής τους απαίτησης δεν μπήκε στην εισήγηση, εδώ είναι οι συνάδελφοι να την εξηγήσουν.
Η θέση μας είναι πως φυσικά και μέσω αυτών των προγραμμάτων κάποιοι τρώνε λεφτά, όμως εμείς όσον αφορά τα 72.000€ της αίτησής μας δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μην υπάρχουν μελέτες και μαθήματα «μαϊμού». Θεωρούμε ότι δεν διαφθείρεται το σωματείο παίρνοντας λεφτά από το ΕΣΠΑ (δικά μας λεφτά άλλωστε, που έχουμε πληρώσει) γιατί δεν τα παίρνουμε με κάποια συμφωνία ή συμβιβασμό. Στην ίδια λογική δεν θα πρέπει να παίρνουμε τις επιχορηγήσεις των Επιμελητηρίων ή το Συνδικαλιστικό Πόρο. Τέλος δεν υπήρξαμε ποτέ οπαδοί του «όλα ή τίποτα». Διατηρούμε στο ακέραιο τη θέση μας για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και μέχρι να το πετύχουμε αξιοποιούμε ό,τι υπάρχει. Άλλωστε η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης έχει δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες αλλά την αίτηση θα την υποβάλλει το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εσείς θα εκλέξετε.
Δυο κουβέντες για τα πνευματικά δικαιώματα. Όσο αφορά τα πρωτογενή δεχόμαστε μεγάλη πίεση από τους πελάτες μας για να τους δίνουμε τα αρχεία. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν πουλάμε φωτογραφίες αλλά το δικαίωμα χρήσης τους. Έτσι όπως παλιότερα πουλούσαμε το πρωτότυπο slides στην ανάλογη τιμή, ανάλογα τη χρήση, έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και με την πώληση των αρχείων μας. Όσον αφορά τα δευτερογενή, πρέπει να πούμε ότι δεχόμαστε μεγάλη επίθεση. Υπάρχει αλλαγή κλίματος στην Ε.Ε. και οι ντιρεκτίβες που έρχονται είναι σε βάρος των δημιουργών. Επίσης έχει ξεκινήσει μια στοχευμένη προσπάθεια από τη ΓΣΕΒΕΕ για την αλλαγή του νόμου 2121/93 κάτω από την πίεση κυρίως των εστιατόρων......................................
http://ekfagr.blogspot.com/

Παραθετουμε αποσπασμα απο την θεση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Η επιμόρφωση των φωτογράφων, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ... ένα χιλιάρικο που μεγάλωσε
και έγινε ενάμιση
|

Συνάδελφοι φωτογράφοι μέλη της ΕΚΦΑ.
Εδώ και δύο μήνες συγκεκριμένα συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου μας..υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΚΦΑ, έχουν επιδοθεί .... σε ένα αγώνα να “ενημερώσουν” τα μέλη μας για τη... δυνατότητα να πάρουν χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής μας συνέλευσης έγιναν απο τη μεριά μας συγκεκριμένες καταγγελίες .....
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χωρέσουν έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι συνάδελφοι, υπολογίζονται σε 50 εως 80 άτομα, άρα δεν απευθύνεται στο σύνολο των φωτογράφων.....Αναλυτικότερα για το πρόγραμμα: Μετά από απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΚΦΑ αποφασίστηκε η συμμετοχή του σωματείου μας στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που σύμφωνα με τους προωθητές του αποσκοπεί στη μελέτη, ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση που συμμετέχει, σε ότι αφορά τις ανάγκες της σε βελτίωση των προϊόντων της, την προώθηση των εργασιών της και την αντίστοιχη εκπαίδευση του προσωπικού της προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις να....ξεπεράσουν την κρίση.
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Τη στιγμή που η κυβέρνηση στοχοποιεί τους μικρομεσαίους εφαρμόζοντας μια πολιτική καταστροφής τους με παράλληλη ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων (φοροαπαλλαγές και άλλα μέτρα ενίσχυσής τους) πάει πολύ να ισχυρίζεται οτι ενδιαφέρεται για την επιβίωσή τους. Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό στους πιο έμπειρους ώστε να τους βάλει σε υποψίες οτι κάτι άλλο συμβαίνει εδώ.
Τι μπορούμε να κάνουμε ως μικρομεσαίοι και αυταπασχολούμενοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση; Να ενωθούμε ώστε οργανωμένα και από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήτονται να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και μας στέλνουν στο λουκέτο. Στην πορεία να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε και γεμίζει τα ελβετικά θησαυροφυλάκια. Ποιός όμως μπορεί να οργανώσει έναν τέτοιο αγώνα; Τα συνδικάτα. Αυτά έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τα μέλη τους σε κάθε χώρο και από κοινού να δουλέψουν σε τέτοια κατεύθυνση. Έρχεται λοιπόν εδώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ως μέρος μιας συνολικής προσπάθειας χειραγώγησης σωματείων και συνδικαλιστών να βάλει τα συνδικάτα διαχειριστές των κονδυλίων. Και μάλιστα με τους πλέον αδιαφανείς όρους ώστε να αφήνει περιθώρια κακοδιαχείρισης (για να ειμαστε επιεικείς...) Υπάρχει μεγάλη εμπειρία πλέον από αντίστοιχες τέτοιες κινήσεις και στο εξωτερικό απο δεκαετίες αλλά και στη χώρα μας για το πώς πέτυχαν την εξαγορά και ενσωμάτωση των συνδικάτων ώστε αυτοί που κυβέρνησαν να τα έχουν ελεγχόμενα προκειμένου να αποκοιμίζουν τους εργαζόμενους και στις καίριες στιγμές να στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές. Χρειαζόμαστε όμως επιμόρφωση, μπορεί να παίζονται άλλα παιχνίδια αλλά τουλάχιστον να έχουμε αυτό το κέρδος.
Καταρχάς είναι θέμα αξιοπρέπειας να μην αποδεχτούμε αυτό το ρόλο για το σωματείο μας. Να μην επιτρέψουμε τη μετάλλαξή του σε κρατικοδίαιτο φορέα, μεταλλάσσοντας τη φυσιογνωμία του, πράγμα που θα βρούμε σύντομα μπροστά μας όταν θα το χρειαζόμαστε. Το σωματείο πρέπει να στηρίζεται οικονομικά στα μέλη του ώστε να μπορεί να είναι ανεξάρτητο και να παλεύει για τα συμφέροντά τους.Ο καθένας μας επίσης χρειάζεται να απορρίψει ένα τέτοιο ρόλο για το εαυτό του, να μη δικαιώσει το γνωστό «όλοι μαζί τα φάγαμε». Όπως είπαμε και πιο πάνω το πρόγραμμα υποτίθεται ότι αποσκοπεί στο να μελετήσει κάθε επιχείρηση χωριστά και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Έτσι κι αλλιώς λοιπόν δεν πρόκειται απλά για πρόγραμμα κατάρτισης, τέτοια προγράμματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και η ΕΚΦΑ συμμετέχει οργανώνοντας σεμινάρια με συγκεκριμένο κάθε φορά περιεχόμενο. Στα οποία συμμετέχει και η Αγωνιστική Συνεργασία ορίζοντας μάλιστα κάποιες φορές και το περιεχόμενό τους παρά τον τρόπο που οργανώνονται (ΚΕΚ ΓΕΣΕΒΕ) κι ας μην είναι αυτός που θα θέλαμε. Εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει οτι το πρόγραμμα μπορεί, υπό πολλές προϋποθέσεις, να έχει αποτέλεσμα σε μια μεγάλη επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου οτι επιχειρήσεις με πάνω από 20 άτομα (υπάρχει τέτοια στον κλάδο μας;) μπορούν να τα οργανώσουν μόνες τους χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου σωματείου, βάζοντας και με αυτό τον τρόπο ζεστό χρήμα στα ταμεία τους.
Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος πιστεύει ότι μια μελέτη θα τον βοηθούσε να αναπτύξει τη δουλειά του θα πρέπει να έχει υπ όψη του οτι τα κριτήρια της κάθε μελέτης είναι διαφορετικά και μάλιστα τόσο υποκειμενικά που πρακτικά το αποτέλεσμα της μελέτης μπορεί να είναι εξαρχής ορισμένο. Πάει περίπατο λοιπόν κάθε επιστημονικότητα της μελέτης. Όσο για τις αιτίες  της κρίσης, αυτές έτσι κι αλλιώς δεν αντιμετωπίζονται με μελέτες. Εντάξει λοιπόν ως εδώ, με τα 1500 ευρώ τι ακριβώς συμβαίνει; Όπως είπαμε στην αρχή, στελέχη του χώρου και υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΚΦΑ, έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα να ενημερώσουν τα μέλη μας για την ευκαιρία να πάρουν χρήματα. Αρχικά το ποσό οριζόταν στα χίλια ευρώ ενώ πλησιάζοντας στις εκλογές έγινε χίλια πεντακόσια ( άραγε θα μεγαλώσει κι άλλο ως τη μέρα των εκλογών;...). Πώς θα τα πάρουν αυτά τα χρήματα; Παρακολουθώντας 200 (ή 300 ...) ώρες σεμιναρίων και εισπράττοντας 5 ευρώ για την κάθε ώρα. Μα οι περισσότεροι είμαστε αυταπασχολούμενοι, αν υπολογίσουμε τις ώρες που θα χρειαστεί να κλείσουμε τα μαγαζιά μας προκειμένου να παρακολουθήσουμε τα σεμινάρια το κόστος θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο..... Εκτός κι αν δε χρειαστεί να τα παρακολουθήσουμε αλλά απλά θα βάλουμε μια υπογραφή. Οπότε ερχόμαστε στο αρχικό «όλοι μαζί τα φάγαμε»...
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ, ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ.ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΦΑ .....
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ 
http://agosynfoto.blogspot.com/

14/3/11

Περι δια βιου εκπαιδευσης, δια βιου πιστοποιησης και οι φωτογραφοι.Την ζωη μας ολη...

απο το μπλοκ της αγωνιστικης συνεργασιας φωτογραφων

http://agosynfoto.blogspot.com/

Διά βίου αμόρφωτοι

Η «Διά Βίου Μάθηση» έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση «εθνικός στόχος». Προχτές διοργανώθηκε ολόκληρη «τελετή» για την πρώτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και σύνδεσης με την απασχόληση» (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.ά.), όπου μίλησε και ο πρωθυπουργός. Το υπουργείο Παιδείας παρήγγειλε και «μοίρασε» δημοσκόπηση, για να αποδείξει ότι πρέπει να ενισχυθεί η «Διά Βίου Μάθηση» στη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά - σύμφωνα με τη δημοσκόπησή τους - πάνω από 70%, στην ουσία, δε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.
Τι είναι, τελικά, αυτή η «Διά Βίου Μάθηση»; Ενας σχεδιασμός που ξεκινά από αλλαγές στην εκπαίδευση, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με αντικατάσταση της μόρφωσης από διάφορες καταρτίσεις, και φτάνει ως τη διαμόρφωση ενός εργατικού δυναμικού, που θα 'ναι εφ' όρου ζωής αμόρφωτο και θα κυνηγά διάφορα χαρτιά, που να πιστοποιούν ότι κάτι έμαθε εδώ και κάτι παραπέρα. Το πρώτο που κάνουν σ' αυτήν τη διαδικασία είναι να αφαιρέσουν από την εκπαίδευση την ίδια την ουσία της, δηλαδή τη μόρφωση των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, συνδέουν την εκπαίδευση με τις ανάγκες των καπιταλιστών. Το στόχο τον περιέγραψε αναλυτικά η υπουργός Εργασίας: Ενας νέος «θα χρειαστεί στη ζωή του να αλλάξει ίσως επάγγελμα κάτω απ' τις σημερινές συνθήκες τέσσερις και πέντε, αν όχι περισσότερες, φορές», άρα, συμπλήρωσε, «προετοιμάζουμε τον νέο άνθρωπο, τον εργαζόμενο να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές που γίνονται». Γιατί; Το κεφάλαιο παράγει για το κέρδος, επενδύει όπου βγάζει μεγαλύτερο κέρδος, επομένως άλλοι τομείς συρρικνώνονται, άλλοι ενισχύονται, αναδιαρθρώνεται η παραγωγή σε έναν κλάδο, μιαν επιχείρηση κ.λπ. Αυτή η κινητικότητα απαιτεί τέτοιες αλλαγές. Ετσι, ο αυριανός εργαζόμενος, που μπορεί να έχει σπουδάσει, π.χ., μηχανικός, κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να εργαστεί σε άλλη δουλειά που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο που σπούδασε. 'Η θα χρειαστεί να αλλάξει ειδικότητα στον ίδιο εργοδότη ή στον ίδιο κλάδο. 'Η θα χρειάζεται να χρησιμοποιείται σε διαφορετικές ειδικότητες στην ίδια επιχείρηση. Γι' αυτό χρειάζεται πολυκατάρτιση, επανακατάρτιση. Και, κυρίως, να είναι φτηνός. Ωθούν στην απόσπαση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα, ανοίγουν το δρόμο μείωσης των εισαγόμενων στα ΑΕΙ και δημιουργίας φτηνών καταρτισμένων εργατών.
Πρόκειται για επιβολή μιας νέας κατάστασης, που συνδέεται άμεσα με τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για τις εργασιακές σχέσεις και τον «τύπο» του «νέου» εργαζόμενου. Η κατάρτισή του δεν προκύπτει από κάποιο πτυχίο, αλλά από ένα σύνολο πιστοποιητικών και «βεβαιώσεων», τη λεγόμενη πιστοποίηση προσόντων μέσα από διάφορα προγράμματα, το οποίο θα ανανεώνεται διαρκώς και η πιστοποίηση θα δίνεται από τους επιχειρηματίες με βάση τις εκάστοτε απαιτήσεις τους.
Οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται συνολικά στο σχολείο και το πανεπιστήμιο έχουν άμεση σχέση με τη «Διά Βίου Μάθηση». Το εκπαιδευτικό σύστημα, η κάθε δομή εκπαίδευσης έχει μια κυρίαρχη λογική: Δε μορφώνουμε, αλλά πουλάμε «χρηστικές» γνώσεις και πληροφορίες, που χρειάζεται η "αγορά"». Με λίγα λόγια, ο μαθητής θα μαθαίνει λειψά τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά ή την Ιστορία, αλλά θα έχει «δραστηριότητες» για την αξία της επιχειρηματικότητας. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δε θα έχουν προγράμματα σπουδών με επιστημονική συνοχή, αλλά μενού με μια «σούπα» γνώσεων, που θα μπορεί να προσαρμοστεί και σε διάφορα αντικείμενα. Να γιατί η «Διά Βίου Μάθηση» θα είναι ο εφιάλτης των εργαζομένων και παράδεισος των εργοδοτών!
Πηγή: Εφημερίδα Ριζοσπάστης
Πολύς λόγος γίνεται πάλι το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα προγράμματα πιστοποίησης και μάλιστα όχι μόνο στο δικό μας κλάδο αλλά και ευρύτερα, σε άλλους κλάδους επαγγελματιών αλλά και άλλων εργαζομένων. Προτείνοντάς την μάλιστα ως μία λύση για τοξεπέρασμα της κρίσης.
Κατά την πρόσφατη ετήσιας συνέλευση της ΠΟΦ αφιερώθηκε σημαντικό μέρος της στη συζήτηση σχετικά με τέτοια προγράμματα που παρέχουν ιδιωτικοί φορείς ή άλλες επιχειρήσεις με την προκάλυψη ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι στην πραγματικότητα αυτά τα προγράμματα, ποιός τα προωθεί, ποιός κερδίζει, ποιος είναι ο στόχος τους και τελικά κατά πόσο τα έχουμε ανάγκη επαγγελματίες και εργαζόμενοι;

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90 έχει μπει σε εφαρμογή η πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη δια βίου κατάρτιση η οποία αποτελεί μέρος της προσπάθειας που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια για ελαστικοποίηση της εργασίας. Ήταν η εποχή που άρχισε να αποσύρεται ο όρος “εργασία” με όσα κατοχυρωμένα δικαιώματα αυτή συνεπάγεται (8ωρο, 5ήμερο, άδειες, επιδόματα κλπ) και τη θέση της πήρε ο όρος “απασχόληση” οπου ως απασχολούμενος λογίζεται καθένας που μπορεί να εργάζεται με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασιακής σχέσης ακόμη και για μία ώρα τη βδομάδα.
Στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του Κεφαλαίου προωθήθηκε η δια βίου κατάρτιση, προκειμένου να μπορεί αυτό να βρίσκει εργαζόμενους ανάλογα με τις κατά καιρούς επιλογές του (επενδύσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας κλπ). Βέβαια εδώ χρειάζεται να επισημάνουμε οτι, όπως έχει επιβεβαιώσει η ίδια η ζωή, πρόκειται για εκμάθηση ορισμένων δεξιοτήτων προκειμένου, και σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση της εργασίας, να παρέχει φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό προκειμένου να εξυπηρετούνται τα διάφορα κατά καιρούς επιχειρηματικά σχέδια ενώ συχνά καταλήγει απλά να μοιράζει ανεκπλήρωτες ελπίδες για εργασία σε μακροχρόνια άνεργους, πολύ περισσότερο που αυτά συμβαίνουν στο περιβάλλον της άναρχα αναπτυσόμενης καπιταλιστικής οικονομίας. Απαξιώνοντας παράλληλα τα πτυχία των αντίστοιχων σχολών, υποχρεώνοντας τους απόφοιτους να περνούν από εξετάσεις για κάθε επιμέρους τομέα του επαγγέλματος που σπούδασαν, προκειμένου να πιστοποιήσουν οτι γνωρίζουν αυτό για το οποίο ξόδεψαν κάποια χρόνια της ζωής τους και για το οποίο εξετάστηκαν με επιτυχία.
Σε ένα τέτοιο γενικό πλαίσιο εντάσεται και η κατάρτιση των επαγγελματιών αφού και εκείνοι έχουν το δικό τους μερίδιο στη διαδικασία της παραγωγής, εργαζόμενοι κατά κανόνα δορυφορικά σε ότι αφορά την υλοποίηση των διάφορων μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων.
Για την υλοποίηση της δια βίου κατάρτισης στήθηκαν με χρήματα από προγράμματα της ΕΕ τα κάθε είδους ΚΕΚ.
Τεράστια ποσά διατίθενται σε αμφίβολης ποιότητας προγράμματα κατάρτισης την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για τη δημόσια Παιδεία μειώνονται δραματικά. Χρήματα που πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά οτι εκτός από την υπονόμευση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, χρησιμοποιήθηκαν για εξαγορά συνδικαλιστικών στελεχών, για τον έλεγχο και την ενσωμάτωση των συνδικάτων, πέρα από την καλλιέργεια αυταπατών στους εργαζόμενους σε ότι αφορά τα ίδια τα αποτελέσματα αυτής της κατάρτισης.
Ένα ακόμη σημείο που χρειάζεται να επισημάνουμε έχει να κάνει και με την οικονομική συμμετοχή του καταρτιζόμενου. Ενώ συχνά αυτά τα προγράμματα ήταν επιδοτούμενα όταν ξεκινούσαν, γεγονός που αποτέλεσε βασικό επιχείρημα σε ότι αφορά την προώθησή τους, σήμερα όλο και συχνότερα γίνονται με πληρωμή από τη μεριά του καταρτιζόμενου, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου.
Μη μας διαφεύγει οτι πρόκειται για πιστοποιήσεις δεξιοτήτων κι όχι για πιστοποίηση επαγγελμάτων. Εάν για παράδειγμα ένας φωτογράφος θελήσει να συμμετέχει, θα χρειαστεί άλλη πιστοποίηση για διαφημιστική φωτογραφία, μια άλλη για αρχιτεκτονική φωτογραφία, για γάμο, για φωτογραφίες βιομετρικού τύπου κ.ο.κ και μάλιστα θα χρειάζεται αυτές τις πιστοποιήσεις να τις ανανεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η χαρά των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης...
ή αλλιώς μάζευε χαρτιά δίχως αντίκρυσμα αφού τελικά το αποτέλεσμα είναι αυτό που κρίνει τη δυνατότητα του καθένα αν μπορεί να φέρει σε πέρας μια εργασία.
Τι προτείνουμε σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση
Εμείς λέμε οτι η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση εργαζόμενων κι επαγγελματιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους και να παρέχετε σε όλους δωρεάν μέσα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού συστήματος υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να γίνεται μέσα απο ένα δίκτυο τεχνικών σχολών που θα παρέχουν όλες τις αναγκαίες σύγχρονες γνώσεις και θα χρηματοδοτούνται από το κράτος για αυτό το σκοπό.
Είμαστε αντίθετοι με την οποιασδήποτε μορφής εμπορευματοποίηση της παιδείας.
Σε ότι αφορά τα επαγγελματικά σεμινάρια έχουμε από καιρό προτείνει στην ΠΟΦ και την ΕΚΦΑ να έρθουν σε επαφή με τα ΤΕΙ φωτογραφίας ώστε να εξετάσουμε τη δυνατότητα πραγματοποίησής τους από το μοναδικό ανώτατο δημόσιο εκπαιδευτικό φορέα του κλάδου που υπάρχει στη χώρα μας.
Η δημιουργία και διαχείριση ΚΕΚ φωτογράφων από τη μεριά της ΠΟΦ μας βρήκε αντίθετους από την πρώτη στιγμή γιατί δεν αλλάζει στο ελάχιστο τη μορφή πραγματοποίησης αυτών των προγραμμάτων. Εκτός αυτού υπάρχει η διεθνής και ελληνική εμπειρία από τη διαχείριση κονδυλίων από συνδικαλιστικούς φορείς που όπως αναφέρθηκε άλλους σκοπούς εξυπηρετεί.

Περι φωτογραφικης εκπαιδευσης, δια βιου, πιστοποιημενης, και οχι μονο...

με την ευκαιρια της ανακοινωσης της Αγωνιστικης Συνεργασιας φωτογραφων
δειτε και ενα παλαιοτερο αρθρο και παρομοια ανακοινωση πριν 2 χρονια.
http://eteriafotografizontas.blogspot.com/p/blog-page.html

Προτασεις
........................
ΑΝΑΘΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΙ
ενδεχομενως και με αλλους τομεις/ειδικοτητες (πχ αρχειακη φωτογραφια)
ΑΝΑΘΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΙΕΚ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με το κυριωτερο να ενταχτουν ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ , αξιους δασκαλους καθηγητες επαγγελματιες του χωρου, με συγχρονους εξοπλισμους και αντιστοιχο εποπτικο και διδακτικο υλικο και κα.
(καθως σε ολα τα τμηματα εκπαιδευσης που εχουν κυριαρχη την φωτογραφια)
ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ οσο αφορα την περιφημη δια βιου εκπαιδευση.
Να καταστει δυνατο μεσω ειδικων προδιαγραφων/απαιτησεων σε αξιους επαγγελματιες να μπορουν να γραφτουν στις Ανωτατες Φωτογραφικες Σχολες.
ΑΥΤΗ ειναι μια σωστη συγχρονη ΔΙΑ ΒΙΟΥ εκπαιδευση και οχι τα σεμιναριακια.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

παραγραφο απο το κείμενο του 2007 της Ανακοίνωσης της Αγωνιστικής Συνεργασίας Φωτογράφων για το συνέδριο της ΠΟΦ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ
................ Ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση, με σύγχρονες υποδομές εργαστηρίων, ενταγμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση της ψευτοκατάρτισης των ΙΕΚ-ΚΕΚ. Ειδικώτερα διεκδικούμε, για την δημιουργία μιας νέας φωτογραφικής τεχνικής δημόσιας εκπαίδευσης την άμεση συνεργασία από εξιδικευμένα στελέχη του φωτογραφικού επαγγελματικού χώρου και με αντίστοιχη δυνατότητα ελέγχου.
Να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης και πρόσληψης των διδασκόντων.
Η αναγκαία μετεκπαίδευση να γίνεται μόνο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Σε ένα κλάδο που τα τελευταία χρόνια θίγεται άμεσα από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, απαιτούμε από την πολιτεία να αναλάβει το κόστος της επιμόρφωσης των φωτογράφων στις διαρκείς αλλαγές που έχουν να αντιμετωπίσουν. Επιδοτήσεις στους αυταπασχολούμενους προκειμένου να μπορούν να διαθέσουν χρόνο από τη δουλιά τους με ότι απώλεια εισοδήματος αυτό συνεπάγεται.Ειδική μέρυμνα για συναδέλφους που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια πριν τη σύνταξη για την εκπαίδευσή τους. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.

13/3/11

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

αποσπασμα απο την
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Οι εκλογές φέτος στο σωματείο μας πραγματοποιούνται κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες που έχουν υπάρξει στη μεταπολεμική περίοδο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και για τον κλάδο μας.
................................................................................................

Επιμόρφωση των συναδέλφων
Η ΠΟΦ εκμεταλλευόμενη την τεράστια ανάγκη επιμόρφωσης που έχει ο κλάδος μας, εφαρμόζουν πολιτικές που στρέφουν τον κλάδο μας προς την ιδιωτική εκπαίδευση των ΚΕΚ της αρπαχτής και των επιδοτήσεων. Η δική μας θέση ήταν από την αρχή σαφής και συγκεκριμένη: Κατάρτιση επιστημονικών προγραμμάτων επιμόρφωσης στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ένταξη σε αυτά όλων των συναδέλφων, δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις και απαγόρευση κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας των συνδικαλιστικών φορέων, για αποφυγή δημιουργίας πελατειακών σχέσεων.

Για το πολυσυζητημένο θέμα της πιστοποίησης
Σαν επαγγελματίες φωτογράφοι έχουμε ξοδέψει απίστευτα ποσά σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία τόσα χρόνια. Οι πολυεθνικές του κλάδου μας αφού μας πούλησαν τη νέα τεχνολογία πανάκριβα, αφού μας πούλησαν τις αναβαθμίσεις της, αφαίρεσαν από τις επιχειρήσεις μας πλήρως το εμπορικό κομμάτι και προώθησαν μέρος των εκτυπώσεων μας στα πολυκαταστήματα κάθε είδους.
Τώρα με τη στήριξη μερίδας των συνδικαλιστών μας και σε συνεργασία με τα ιδιωτικά πλέον πανεπιστήμια, έρχονται να μας πουλήσουν χαρτιά Α4 προς 250€ έκαστο που θα λένε ότι είμαστε φωτογράφοι συγκεκριμένης δεξιότητας και για χρονική διάρκεια 3 ετών.
Μπορείτε να φανταστείτε τους πελάτες μας να ζητάνε την πιστοποίηση πριν από κάθε βάπτιση ή γάμο; Η πιστοποίηση που προτείνουν το μόνο αποτέλεσμα που φέρνει είναι η κάρτα εξόδου προς το ταμείο ανεργίας, και δεν έχει καμιά σχέση με ένα πτυχίο που θα προκύπτει από μια εκπαιδευτική διαδικασία όπως την προτείναμε παραπάνω. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Στόχος είναι η συγκέντρωση της δουλείας στις μεγάλες εταιρίες.
Η μόνη πιστοποίηση στο σύστημα που ζούμε είναι η δουλειά μας η αξιοπιστία μας το κατάστημά μας και η σχέση μας με τους πελάτες.
...............συνεχεια
http://agosynfoto.blogspot.com/2011/01/blog-post.html
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Τα χειρότερα έρχονται και για να σταθούμε όρθιοι στην καταιγίδα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr