12/6/13

Φωτογραφική Έκθεση URBAN SURVIVORS «Ταξίδι στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων» από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

 Alixandra Fazzina_Noor

















Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προσκαλούν τους επισκέπτες του αεροδρομίου σε ένα φωτογραφικό «ταξίδι στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων». Από τις 13 Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου 2013, η νέα έκθεση στο αεροδρόμιο παρουσιάζει συγκλονιστικά στιγμιότυπα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, που κατέγραψε ο φακός διάσημων φωτογράφων του πρακτορείου Noor/Apeiron- Stanley Greene, Francesco Zizola, Pep Bonet, Alixandra Fazzina και Jon Lowenstein-στις παραγκουπόλεις του Πορτ-ο-Πρενς, της Ντάκα, του Καράτσι, του Ναϊρόμπι και του Γιοχάνεσμπουργκ. Η φωτογραφική έκθεση και η σχετική περιγραφική προβολή που την πλαισιώνει παρουσιάζοντας δυο νέες «γειτονιές» στις παραγκουπόλεις της Γουατεμάλα Σίτι και της Τεγουσιγάλπα, ξεδιπλώνουν την καθημερινότητα των “Urban Survivors”, των ανθρώπων που επιβιώνουν στις υποβαθμισμένες γειτονιές, τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε αυτές τις αστικές ζώνες.  Σήμερα, η οργάνωση παρεμβαίνει σε περισσότερα από 20 σημεία σε όλο τον κόσμο, περιθάλποντας είτε υποσιτισμένα παιδιά στην Ντάκα, είτε θύματα σεξουαλικής βίας στο Πορτ-ο-Πρενς, είτε ευάλωτους μετανάστες στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Η έκθεση “Urban Survivors”, που έχει ήδη παρουσιασθεί με επιτυχία στο Χόνγκ Κονγκ, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την υποστήριξη του πρακτορείου Noor/Αpeiron, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την εθελοντική βοήθεια της Φωτογραφικής Ομάδας Pragma.
Από 13 Μαΐου έως 30 Αυγούστου 2013, χώρος «Περιβάλλον και Πολιτισμός», στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου (είσοδος 3 / χώρος προσβάσιμος καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου).

Francesco Zizola_Noor

Stanley Greene_Noor







Francesco Zizola_Noor







































Η επιβίωση στις «παραγκουπόλεις»
Σήμερα, ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη, δηλαδή 800 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε παραγκουπόλεις. Σύμφωνα με τον οργανισμό UN-HABITAT του ΟΗΕ, «παραγκούπολη» είναι η υποβαθμισμένη περιοχή μιας πόλης που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα πέντε  βασικά αγαθά: ασφαλή κατοικία, επαρκή ζωτικό χώρο, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, συνθήκες υγιεινής και ασφαλή διαβίωση. Στη Ντάκα, το Καράτσι, το Ναϊρόμπι, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Πορτ-ο-Πρενς, ο συνωστισμός, η ανεπάρκεια των δομών υγείας και οι μεταδοτικές ασθένειες έχουν καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα για τους περισσότερο ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι μετανάστες χωρίς έγγραφα.
Οι Urban Survivors, άνθρώποι που ζουν στο περιθώριο σύγχρονων πόλεων, «περιγράφουν» τις προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες τους. Πρόκειται για ανθρώπους που δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης μέσα σε ένα περιβάλλον αδυσώπητης αστικοποίησης, στερούμενοι των βασικών αγαθών, αλλά διαθέτοντας πλεόνασμα δύναμης και μια γενναία στάση απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν. Μέσα από τη ζωή τους, μας καλούν να προβληματιστούμε για φαινόμενα που, ακόμη κι αν δεν έχουν φτάσει με την ίδια ένταση και στη δική μας «γειτονιά», χτυπούν ένα δυνατό συναγερμό. Ένας από αυτούς, ο 38χρονος Κουρσέντ από τη Ντάκα, λέει: «Οι άνθρωποι εδώ αγωνίζονται για τα στοιχειώδη. Κερδίζουν τόσο λίγα που ακόμη και μια αλλαξιά ρούχα είναι μεγάλος αγώνας. Το να καταφέρουν να βρουν φάρμακα, τρόφιμα, περίθαλψη όταν αρρωσταίνουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους είναι ένα καθημερινό πρόβλημα».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μέσα από αυτή την ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση, απευθύνουν ένα κάλεσμα προς όλους μας να σταθούμε εξίσου γενναία απέναντι στο ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού, να μην αποστρέψουμε το βλέμμα από τις υποβαθμισμένες γειτονιές των Urban Survivors και να κατανοήσουμε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος ώστε να το αντιμετωπίσουμε.
 
«Πάρε μέρος στο διαδραστικό πρότζεκτ της έκθεσης #myUrbanSurvivors»
Ταξίδι στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων
από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2013
- «Ταξίδεψε και στείλε μας τις δικές σου Urban Survivors φωτογραφίες» είναι το μήνυμα του νέου διαδραστικού πρότζεκτ που ξεκινούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης «Urban Survivors, Ταξίδι στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Οι ταξιδιώτες και επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να πάρουν μέρος στο πρότζεκτ με τις δικές τους φωτογραφίες μέσω των Social Media, ανεβάζοντας τις στην επίσημη σελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Facebook (https://www.facebook.com/msf.greece/app_451684954848385), αλλά και μέσω Twitter ή Instagram χρησιμοποιώντας το hashtag #MyUrbanSurvivors. Οι φωτογραφίες θα δημοσιεύονται στην επίσημη σελίδα των MSF στο Facebook, (https://www.facebook.com/msf.greece/app_451684954848385) δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τις μοιραστούν με τους φίλους τους, ενώ επιλεγμένες φωτογραφίες θα δημοσιευθούν και στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα www.msf.gr


Τμήμα Επικοινωνίας Γιατρών Χωρίς Σύνορα:
Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου
Τηλ. 210 5 200 500 (εσωτ. 109)
Facebook: http://www.facebook.com/msf.greece
Twitter: http://twitter.com/msfgreece
Γραφείο Τύπου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών   
τηλ.: 210 3537227                                                    
e-mail: press_info@aia.gr                                            
www.aia.gr

11/6/13

Εικονες πολεμου απο τη Συρια.

απο το ανεξαρτητο ειδησεογραφικο καναλι
Voltaire Network
http://www.voltairenet.org/article178386.html
 Images of the war in Syria/ εικονες πολεμου απο την Συρια 
Ενα ντοκυμαντερ διαρκειας 43 λεπτων για τον εμφυλιο πολεμο στην Συρια απο το Ρωσικο καναλι 24



Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr