7/5/13

Καλογερόπουλος, Ανδρέας (1929-2013) φωτορεπόρτερ

Ο θρύλος των αθλητικών γεγονότων
Κάποιοι άνθρωποι γίνονται θρύλοι και περνούν με το σπαθί τους στην Αθανασία κερδίζοντας την αιώνια τιμή και δόξα. Ένας από αυτούς είναι ο Αθλητικός Ρεπόρτερ και Φωτογράφος Ανδρέας Καλογερόπουλος που με το φακό του αποθανάτιζε κάθε αθλητικό γεγονός εδώ και 70 χρόνια, έχοντας καλύψει αμέτρητα αθλητικά γεγονότα και 15 Ολυμπιάδες.

 Γεννήθηκε στη Θράκη το 1929, είχε μικρασιατική καταγωγή και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του το 1932. Σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας κοντά σε σπουδαίους Γερμανούς τεχνίτες της εταιρίας "Λάικα".
Είχε λάβει μέρος σε πολλές Βαλκανιάδες, Μεσογειακούς Αγώνες, Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και 12 Ολυμπιάδες. Ήταν παρών σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου εντός και εκτός έδρας. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τις ομάδες Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Διαθέτε πλούσιο φωτογραφικό αρχείο.Είχε τιμηθεί με πολλά χρυσά μετάλλια και βραβεία.
Είχε επίσης πραγματοποιήσει πάρα πολλές φωτογραφικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ηταν από το 1955 μέλος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, μέλος του Π.Σ.Α.Τ. και μέλος της AIPS (Παγκόσμιας Ένωσης των Αθλητικών Συντακτών).

[...] Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου πολλοί από σας θα θυμηθείτε τον καιρό που οι κόποι σας και η ευγενική άμιλλά σας σάς έκανε Πανελληνιονίκες, Βαλκανιονίκες, κατόχους Πανευρωπαϊκών, Παγκόσμιων και Ολυμπιακών ρεκόρ και φυσικά όχι μόνο στον στίβο αλλά και σ' όλα τα αθλήματα. Σ' αυτή σας την προσπάθεια κοντά σας ήταν πάντα ο Ανδρέας, που με τη μηχανή του αιχμαλώτισε αυτές τις στιγμές για να δημοσιευθούν αργότερα στις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Αυτές τις μοναδικές φωτογραφίες παλαιών, νέων αθλητών και παραγόντων τις συγκεντρώσαμε σ' αυτό το βιβλίο μαζί με τις εμπειρίες του Ανδρέα Καλογερόπουλου από τη συμμετοχή του σε δώδεκα Ολυμπιάδες, που αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά και υλικό από αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλων αθλημάτων. Έτσι για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. [...]
    60 χρόνια στα σπορ
Παρών με το φακό του σε 12 Ολυμπιάδες
Ανδρέας Καλογερόπουλος
φωτογράφιση: Ανδρέας Καλογερόπουλος
Βιβλιοπρομηθευτική, 2005
ISBN 960-88601-0-5, ISBN-13 978-960-88601-0-0
Τιμή € 66,24
351 σελ.

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr