23/12/08

Ανακοινωσεις ΠΟΕΣΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ

αναδημοσιευση απο media-industry
ΕΝΑ BLOG ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. ΓΡΑΦΟΥΝ: -Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) -Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ (ΔΙΕΘΝΗ)


Η Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ έχει ως εξής:

"Έκπληξη και έντονη αγανάκτηση για την απόλυση του φωτοειδησεογράφου Κ.Τσιρώνη από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» εκφράζει το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ..
Ο Κ.Τσιρώνης παρέδωσε στην εφημερίδα συγκλονιστικές φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που αποτελούσαν αναμφισβήτητη δημοσιογραφική επιτυχία. Οι φωτογραφίες έμειναν αδημοσίευτες επί 35 ώρες και ο Κ.Τσιρώνης απολύθηκε όταν αυτές διέρευσαν στα διεθνή φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία (τα οποία, ασφαλώς, τις δημοσίευσαν αμέσως…) και ενώ η εφημερίδα τις δημοσίευσε με σημαντική καθυστέρηση.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. ζητά την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., επίσης, υπογραμμίζει ότι σε συνθήκες κρίσεων και μεγάλων γεγονότων ο σεβασμός και η προβολή της αλήθειας, καθώς και η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας πρέπει να είναι απαραίτητη και αδιαπραγμάτευτη αρχή της λειτουργίας των ΜΜΕ και της δημοσιογραφικής εργασίας.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλον τον κλάδο και τις Ενώσεις μέλη της σε άμεση ενεργοποίηση και συστράτευση για την υπεράσπιση των βασικών αρχών της Ενημέρωσης.
Π.Ο.Ε.ΣΥ.


Έπρεπε να ζητήσετε ενημέρωση πρώτα

"Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι εκδώσατε ανακοίνωση σχετικά με τη διακοπή της συνεργασίας του φωτορεπόρτερ Κ. Τσιρώνη με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Οφείλω να επισημάνω πως - για λόγους που είναι εύκολο να κατανοήσετε - θα ήταν δίκαιο και ορθό πριν προβείτε σε μία τέτοια πράξη, να ζητήσετε ενημέρωση από τη διεύθυνση της εφημερίδας σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίσθηκε η διακοπή της συνεργασίας του κ. Τσιρώνη με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Ενημέρωση την οποία, με μεγάλη προθυμία, θα έσπευδα να σας παράσχω.
Έτσι, δεν θα υιοθετούσατε την επιχειρηματολογία της μιας μόνο πλευράς, όταν, μάλιστα, η επιχειρηματολογία αυτή εμπεριέχει παντελώς ανακριβή περιστατικά και στοιχεία και αποκρύπτει αλληλουχία σημαντικών γεγονότων.
Απορώ, μάλιστα, γιατί επικαλείστε πως «οι φωτογραφίες έμειναν αδημοσίευτες επί 35 ώρες», ωσάν να αναφέρεστε σε κάποιο φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο ή κάποιον τηλεοπτικό σταθμό και όχι σε εφημερίδα. Προσωπικά, έχω ήδη ενημερώσει όσους απευθύνθηκαν σε εμένα και εξέδωσα, μάλιστα, και σχετική ανακοίνωση.
Με όλο το σεβασμό, λοιπόν, προς το ρόλο της Π.Ο.Ε.ΣΥ, θεωρώ πως - στο πλαίσιο των κανόνων δεοντολογίας που επικαλείστε - θα συνέδραμε στο σχηματισμό ολοκληρωμένης άποψης από εσάς η παροχή εκ μέρους μου πληροφοριών για τα πραγματικά γεγονότα που μας οδήγησαν σ’ αυτή την επώδυνη απόφαση.
Με τιμή,
Σεραφείμ Κοτρώτσος, Διευθυντής Ελεύθερου Τύπου

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr