6/12/08

edit...περι "προβοκατορων" 1985

ΧΗΜΕΙΟ 1985 (αναδημοσιευση)
Τα γεγονότα στο Χημείο, το Νοέμβρη του 1985, έχουν τελειώσει. Ο φακός απαθανατίζει μια ομάδα «αναρχικών» που βγαίνει έξω από το κτίριο και συλλαμβάνεται από την Αστυνομία. Προσέξτε το «λεβεντόπαιδο», αριστερά, που εμφανίζεται σαν «αναρχικός».
Και τώρα κοιτάξτε την παρακάτω φωτογραφία...

Κι αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε την ίδια μέρα, λίγες ώρες αργότερα.
Ω της εκπλήξεως! Το ίδιο «λεβεντόπαιδο» που στην προηγούμενη φωτογραφία είναι «αναρχικός», σε αυτή τη φωτογραφία είναι άνδρας των ...ΜΕΑ, που μαζί με συναδέλφους του, με πολιτικά και ένστολους, συλλαμβάνει και οδηγεί στην κλούβα άτομο που πριν λίγο ήταν «ομοϊδεάτης» του..
Ριζοσπαστης Δεκέμβρης 2008
http://bazoma.blogspot.com/
...........................................................................................................................................................................
Επειδή οι φωτογραφίες
(ακριβέστερα: η διαδοχή τους, όπως αυθαίρετα αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα του Τύπου - κι όχι, φυσικά, στο φιλμ του φωτορεπόρτερ)
στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαπατούν,
ας μου επιτραπεί να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία για το συμβάν που τείνει να καταγραφεί -λανθασμένα- σαν "απόδειξη της ύπαρξης ασφαλίτη" μεταξύ των συλληφθέντων του Χημείου, το πρωί της 18ης Νοεμβρίου 1985 (γύρω στις 9.45-10.00 π.μ.,
αν θυμάμαι καλά - αν δεν με απατά η μνήμη μου, η επίθεση των ΜΕΑ κατά του κτιρίου άρχισε ακριβώς στις 9.25 π.μ.).
Το "λεβεντόπαιδο" ΔΕΝ είναι άνδρας των ΜΕΑ αλλά καταληψίας όπως όλοι οι άλλοι. Εξ ού και βγαίνει με την πρώτη φουρνιά συλληφθέντων, υπό την απειλή ενός αυτόματου όπλου που κρατά μυστακοφόρος ΜΕΑτζής με αλεξίσφαιρο και πολιτικά, ανεβασμένος στα σκαλιά του Χημείου (δεν διακρίνεται στη συγκεκριμένη φωτογραφία - μπορείτε να τον δείτε σε άλλες, που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο της 19.11.85).
Πολύ απλά, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φωτογραφίας,
μεσολάβησε άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους συλληφθέντες
κι ανελέητος ξυλοδαρμός της πρώτης γραμμής τουλάχιστον.
(Ως δημοσιογράφος της "Αυγής", παρών μέσα στο Χημείο
την ώρα της επίθεσης, είχα την καλή τύχη να βρεθώ στη δεύτερη σειρά
και να φάω 1-2 ξώφαλτσες μόνο).
Ένας από τους συλληφθέντες κατέρρευσε από τα χτυπήματα, κι οι ΜΕΑτζήδες ζήτησαν από το διπλανό του -επίσης συλληφθέντα- να τους βοηθήσει στη μεταφορά του στην κλούβα.
Την επομένη, κάποιοι "συνομωσιολόγοι" φωστήρες της δημοσιογραφίας κατασκεύασαν ολόκληρο στόρι περί ασφαλίτη κλπ.
Κάποιος ανεκδιήγητος δε σχολιαστής στο"Τέταρτο" του Xατζηδάκη έφτασε κάνει λόγο ακόμη και για το "μουλωχτό βλέμμα" του!
Για την ιστορία, πάντως, μπορώ να προσθέσω ότι η σειρά των φωτογραφιών προβλημάτισε ακόμη και τον ανακριτή που διεξήγαγε την κύρια ανάκριση, όπως διαπίστωσα από τις (συμπληρωματικές) ερωτήσεις του όταν κατέθεσα ως μάρτυρας υπεράσπισης για κάποιες συλληφθείσες κοπέλες.
Αυτά τα ολίγα, για να μπει επιτέλους τέλος σ' ένα μύθο
- πολιτικά χρήσιμο ίσως για κάποιους, αλλά πάντως μύθο.

Τάσος Κωστόπουλος

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr