6/5/09

Οταν ένας φωτορεπόρτερ ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του...

αναδημοσίευση απο το σαιτ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας
http://www.photopress.org.gr/news/2008/kataggelia/index2.html

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕ
Προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Χηνοφώτη
Κύριε Υφυπουργέ,
Σήμερα (24-3-08) η ελευθεροτυπία και η ελεύθερη ενημέρωση μπήκαν στο στόχαστρο, από εκείνους οι οποίοι οφείλουν να διασφαλίσουν το Νόμο και την τάξη.
Δύο συνάδελφοί μας ο κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΥΡΛΗΣ , και ο κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ κατά την ώρα της εργασίας τους, στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, δέχτηκαν απρόκλητη και αναίτια επίθεση από την Αστυνομία,, παρ ΄όλο που γνώριζαν την ιδιότητά τους, με αποτέλεσμα ο κ. ΣΟΥΡΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ να προσαχθεί στην Ασφάλεια, για εξακρίβωση στοιχείων .
Οι αστυνομικοί όχι μόνον δεν παρείχαν κάθε νόμιμη διευκόλυνση για την άσκηση του λειτουργήματος τους στους συναδέλφους μας, αντιθέτως παρεμπόδισαν την συνέχιση του ρεπορτάζ, δηλ. του επαγγελματικού τους καθήκοντος.
Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κυβέρνηση να προβεί στην παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα που πλήττουν την ελευθεροτυπία και κατ΄ επέκταση την ίδια την Δημοκρατία.
Για το Δ.Σ Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα
Κύριε Υπουργέ
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε ένα ακόμα απαράδεκτο κρούσμα της Ελληνικής Αστυνομίας σε βάρος συναδέλφου. Συγκεκριμένα αστυνομικοί προσήγαγαν για εξακρίβωση στοιχείων στην Κρατική Ασφάλεια Αθηνών(6 ος όρ. ΓΑΔΑ) το φωτορεπόρτερ και Γεν. Γραμματέα της Ένωσής μας κ. Μάριο Λώλο ενώ ασκούσε νόμιμα την επαγγελματική του δραστηριότητα σε δημόσιο χώρο. Παρ΄όλο που επέδειξε την επαγγελματική του ταυτότητα , η οποία δίδεται στους κατόχους της , προκειμένου να τους παρέχει, κάθε νόμιμη διευκόλυνση για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, οι αστυνομικοί την αγνόησαν επιδεικτικά . Διερωτόμαστε τι άλλο αποδεικτικό στοιχείο πρέπει να επιδεικνύουμε, έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζουμε την εργασία μας. Σας τονίζουμε ότι η επαγγελματική ταυτότητα των φωτορεπόρτερ, φέρει σύμφωνα με το Νόμο 4286/63 εκτός των άλλων υπογραφών, και την υπογραφή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επειδή θεωρούμε ότι η ενημέρωση είναι η ψυχή της Δημοκρατίας, πιστεύουμε ότι το απαράδεκτο αυτό γεγονός δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον σε κανένα επαγγελματία φωτορεπόρτερ.
Για το Δ.Σ Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΟΥΛΙΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για την βία κατά συναδέλφων απο Δυνάμεις των ΜΑΤ
Κύριε Υπουργέ,
Χτες (27-6-2006) η ελευθεροτυπία και η ελεύθερη ενημέρωση μπήκαν στο στόχαστρο, από εκείνους οι οποίοι οφείλουν να διασφαλίσουν το Νόμο και την τάξη.
Τρεις συνάδελφοι, οι κ.κ. Αλέξανδρος Μπελτές, Σπύρος Τσακίρης και Θανάσης Δημόπουλος, κατά την ώρα της εργασίας τους δέχτηκαν απρόκλητη και αναίτια επίθεση στην οδό Μασσαλίας κοντά στη Νομική Σχολή από δυνάμεις των ΜΑΤ, παρ ΄όλο που γνώριζαν την ιδιότητά τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο .
Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχει θέμα ανικανότητας της Αστυνομικής δύναμης στο να διακρίνει , ένα φωτορεπόρτερ που ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του , το να φωτογραφίζει, με αποτέλεσμα να ανησυχούμε για πιθανή σκοπιμότητα που συνεπάγεται τη φίμωση της ελεύθερης ενημέρωσης.
Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κυβέρνηση να προβεί στην παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα που πλήττουν την ελευθεροτυπία και κατ΄ επέκταση την ίδια την Δημοκρατία.
Για το Δ.Σ Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΤ.ΔΗΜΟΥΛΙΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr