16/8/11

Εγκληματα πολεμου και "εγκληματα πολεμου"

"Υπαρχει ζυγαρια που να μετραει τα εγκληματα;"

Ποιος εχει δικιο ο ΟΗΕ η ηΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ;

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου κι από τις δύο πλευρές στη Λιβύη

Πέμ 02/06/2011

Οι τρεις ερευνητές του ΟΗΕ που ταξίδεψαν στη Λιβύη κατέγραψαν περιπτώσεις βασανισμού και δολοφονιών, όπως και ενδείξεις ότι οι εντολές προέρχονταν από τον ηγέτη Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Παραταύτα, η έκθεση διαπιστώνει ότι και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις προέβησαν σε πράξεις που συνιστούν έγκλημα πολέμου, αν και αυτές δεν είναι τόσο πολλές όσες καταλογίζονται στην κυβερνητική πλευρά.
Η έκθεση συντάχτηκε με πληροφορίες από 350 μάρτυρες, και από τις δύο πλευρές της εμφύλιας διαμάχης, και με βάση χιλιάδες σελίδες εγγράφων, βίντεο και φωτογραφιών. Οι καταγγελίες που έγιναν στους ερευνητές αφορούσαν υπερβολική χρήση βίας, εκτελέσεις χωρίς δίκη, βασανιστήρια, βιασμούς, παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και χρήση παιδιών στρατιωτών.
Η Επιτροπή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλεί και τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Λιβύη: Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει η Διεθνης Αμνηστια 06/05/11

Η δράση ελεύθερων σκοπευτών και η χρήση βομβών διασποράς και πυρών πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές, ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, ανέφερε την Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σε έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλει τις δυνάμεις του Καντάφι για “ανελέητες και τυφλές επιθέσεις” σε κατοικημένες περιοχές της Μισράτα και για τη χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως πυραύλους Grad 122 mm και βλήματα όλμων και οβίδες πυροβολικού 155 mm.
“Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κανένα από αυτά τα όπλα δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν σε κατοικημένες περιοχές” αναφέρει η έκθεση και αποκαλύπτει ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την χρήση βομβών διασποράς.
Η έκθεση επικαλείται ακόμα τον θάνατο εκατοντάδων κατοίκων της Μισράτα από ρουκέτες που χτύπησαν την γειτονιά Κασρ Αχμάντ και αναφέρει ότι οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν την ώρα που είχαν σχηματίσει ουρά έξω από τοπικό φούρνο.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η έκθεση βασίζεται σε επίσκεψη στη Μισράτα από τις 14 εως τις 20 Απριλίου και σε συνεντεύξεις με κατοίκους.
Η έκταση των ανελέητων επιθέσεων που εξαπέλυσαν δυνάμεις του Καντάφι για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους της Μισράτα για περισσότερο από δύο μήνες, προκαλεί τον τρόμο” ανέφερε η Ντονατέλα Ροβέρα, σύμβουλος της Διεθνής Αμνηστίας στη Λιβύη.

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr