9/7/12

Σύλλογος Προσωπικού Ιδρύματος Μουσείου Μπενάκη.
















Σύλλογος Προσωπικού Ιδρύματος Μουσείου Μπενάκη
Αθήνα, 2 Ιουλίου 2012   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, το Μουσείο Μπενάκη, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Ίδρυμα με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία, πλούσια εκθεσιακή, ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητα, μεγάλη επισκεψιμότητα και πολλαπλά αναγνωρισμένη συμβολή στον πολιτισμό, δυστυχώς υφίσταται με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Τον Ιούλιο του 2011 με την υπογραφή διετούς ισχύος Επιχειρησιακής Σύμβασης, οι αποδοχές του προσωπικού μειώθηκαν κατά 20%. Παράλληλα η Διοίκηση του Μουσείου προχώρησε σε απολύσεις 30 συναδέλφων, οι οποίες μαζί με την αποχώρηση 9 ακόμη εργαζομένων (λήξη συμβάσεων, συνταξιοδοτήσεις), μείωσαν σημαντικά το κόστος μισθοδοσίας.
Παρόλα αυτά, τον Μάιο του 2012, η Διοίκηση του Μουσείου έθεσε μονομερώς το προσωπικό σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για 8 μήνες, με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών (-20% επιπλέον). Πριν ακόμη συμπληρωθούν δύο μήνες από την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο κατά κανόνα εφαρμόζεται με στόχο την αποφυγή απολύσεων, η Διοίκηση απέλυσε 10 συναδέλφους, χωρίς καμία διαβεβαίωση πως αυτές οι απολύσεις θα είναι και οι τελευταίες.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Μουσείου Μπενάκη, εκφράζει τη λύπη και την αγανάκτησή του για το άδικο αυτό μέτρο, το οποίο, εκτός από τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για τις ζωές των απολυμένων συναδέλφων, αποδυναμώνει σημαντικά και τη λειτουργία του Ιδρύματος, στερώντας του πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.
Σε ένα θεσμό ωστόσο, ο οποίος στηρίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο για να παράγει έργο πολιτισμού, η εργασιακή ανασφάλεια αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη γόνιμη και δημιουργική λειτουργία του. Μαζί με την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που απολύθηκαν και το εύλογο αίτημα για την ανάγκη διασφάλισης του προσωπικού, θέλουμε ούτως ή άλλως να δημοσιοποιήσουμε και την αγωνία μας για το μέλλον του Ιδρύματος.

Σύλλογος Προσωπικού Ιδρύματος Μουσείου Μπενάκη

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr