15/2/09

Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2008


Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2008
Ένας αμερικανός φωτογράφος, ο Αντονι Σουό (Anthony Suau), τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2008 (World Press Photo Award 2008) για μια φωτογραφία με θέμα την κρίση στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν σήμερα στο Αμστερνταμ οι οργανωτές του σημαντικότερου διαγωνισμού του φωτορεπορτάζ.
Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε το Μάρτιο του 2008, ένας ένοπλος αστυνομικός βεβαιώνεται ότι ένα σπίτι είναι πράγματι άδειο και πως δεν υπάρχει κίνδυνος, ανάμεσα σε πράγματα τα οποία εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο που είχαν πάρει για την αγορά του σπιτιού.
«Η δύναμη αυτής της φωτογραφίας είναι στα κοντράστ. Μοιάζει με φωτογραφία σύγκρουσης, αλλά πρόκειται απλώς για την έξωση των ενοίκων ενός σπιτιού», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου ΜεριΑν Γκόλον. «Ο πόλεμος μπαίνει τώρα στα σπίτια των ανθρώπων επειδή δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους».
«Είναι μια διφορούμενη φωτογραφία», δήλωσε ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Ακινμπόντε Ακινμπίγι. «Πρέπει να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται και τότε οι άνθρωποι παντού στον κόσμο σκέφτονται: "αυτό μπορεί να συμβεί και σ' εμάς"».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/13/1629259.htm
http://www.antinews.gr/?p=5226

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr