21/2/09

ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Ειμαι επαγγελματιας φωτογραφος και οταν φωτογραφιζω ειμαι υποχρεωμενος να εφαρμοζω τους απαραιτητους και αναγκαιους κωδικες δεοντολογιας. Αντιστοιχα ως φωτοερευνητης στην μελετη της φωτογραφικης επικαιροτητας, ιδιως στα αμφισβητουμενα φωτογραφικα θεματα πρεπει να ακολουθω αυστηρους κανονες εξακριβωσης. Απο το καλοκαιρι του 2008 διαπιστωσα μαζι με αλλους "καποια προβληματα" στις φωτογραφιες του πολεμου Γεωργιας - Ρωσιας και το ανεφερα στο μπλοκ του φωτογραφιζονταςμαγκαζιν. Δεν περιμενα βεβαια οτι ορισμενες φωτογραφιες θα τις ξαναδω στο θεσμο: Παγκοσμιο Βραβειο φωτορεπορταζ 2008. Μολις το αντιληφθηκα (15 Φεβρουαριου) αμεσως το δημοσιευσα και ταυτοχρονα προσπαθω διαρκως να ενημερωσω τηλεφωνοντας και στελνοντας μηνυματα και σε φωτοπεριοδικα και στον ιδιο τον θεσμο και σε διεθνεις φωτογραφικες ενωσεις και μμε να ερευνησουν καλυτερα το θεμα γιατι υπαρχουν πολλα ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ .

Οι κωδικες δεοντολογιας που εχουμε σαν φωτογραφοι ειναι αυστηροι
και ειδικα οσοι συναδελφοι εργαζονται σε μεγαλα φωτοπρακτορεια εχουν ακομη αυστηροτερους.
Ενδεικτικα - απαγορευεται να ρετουσαρουμε την φωτογραφια ντοκουμεντου, απαγορευεται να κατασκευαζουμε μια πραγματικοτητα για φωτογραφικη ληψη, απαγορευεται να μονταρουμε μια φωτογραφια ντοκουμεντου και πολλα αλλα.
Συνοψιζω τα Ερωτηματικα:
- ο νεκρος στην αρχη βρισκεται σε διαφορετικη θεση δηλαδη μπρομυτα ,
επισης η κιτρινη κουβερτα ειναι αλλου ενω ενας γιατρος μαζι με μια νοσοκομα κουβαλανε καποιον τραυματια? ο οποιος ταυτοχρονα κραταει απο το μπρατσο την νοσοκομα?
- ο συγγενης στην αρχη ειναι με διαφορετικο ντυσιμο.
- ο συγγενης κλαιγοντας ειναι μονος του και σε αλλη σταση και αλλου .
- ο συγγενης κλαιγοντας βγαζει και το πουκαμισο και το μπουζακι του πανω απο τον νεκρο.
- ο συγγενης σκυβει στο εδαφος για να αγκαλιασει τον νεκρο ενω παραλληλα ενας στρατιωτικος φερνει την κουβερτα για να τον σκεπασει (που ηταν αλλου)
και γυρω δεν φαινεται να υπαρχουν πολλοι στρατιωτες .
- στις φωτογραφιες του αλλου φωτογραφου ερχονται πολλοι στρατιωτες.
- στις φωτογραφιες του αλλου φωτογραφου ο συγγενης πλεον εχει σηκωσει στα χερια τον νεκρο.

Καποιοι δεν πρεπει να απαντησουν στις ερωτησεις μας
η ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ υπερβολικες;

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr