17/3/11

Με αφορμη τις εκλογες της Ενωσης Καλλιτεχνων Φωτογραφων Αθηνων....

Για πρωτη φορα στην συγχρονη διαδικτιακη εποχη υπαρχουν αναρτημενες (και ειναι στην διαθεση ολων των συναδελφων φωτογραφων και μη) ορισμενες θεσεις παραταξεων και φορεων σχετικα με κρισιμα θεματα του κλαδου. Για πρωτη φορα καποιοι μπορουν να διαβασουν και να τοποθετηθουν χωρις φοβο και παθος.Για να μην λενε καποιοι οτι δεν ηξεραν.

 μοιραζοντας και διαδιδοντας ιδεες και φυλλαδια και οχι χιλιαρικα...για την πιστοποιημενη ζωη μας ολη ρε .... Μ.Κασιματης, μελος του ΔΣ της ΕΚΦΑ 2002-5, μελος  της ΕΕ της ΕΚΦΑ 2005-8


Παραθετουμε αποσπασμα απο τον Διοικητικό Απολογισμό του απερχόμενου Συμβουλίου της Ενωσης Καλλιτεχνων Φωτογραφων Αθηνων οπου για πρωτη φορα  η πλειοψηφια του Διοικητικου συμβουλιου παιρνει θεση για τις πιστοποιησεις και τις επιμορφωσεις των φωτογραφων.Για την φωτογραφικη εκπαιδευση αναλυτικα στα ΙΕΚ και ΤΕΙ  ακομη τιποτε....

ΚΤIΡΙΟ ΒΕΑ  Αθήνα 16 Μάρτη 2011
Συνάδελφοι,  Την τριετία που πέρασε το Διοικητικό Συμβούλιο, ........ συνεδρίασε 33 φορές έκτακτα και τακτικά, έκανε 5 τομεακές συσκέψεις, και 2 Παναττικές ,.... διοργάνωσε σεμινάρια φωτισμού και πρώτη φορά για  μοντάζ βίντεο στα οποία συμμετείχαν πάνω από 60 συνάδελφοι. Κάλεσε τους συναδέλφους και συμμετείχε και το ίδιο σε πάνω από 16 κινητοποιήσεις για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα γενικότερα προβλήματα σε συνδυασμό με τα ειδικά προβλήματα του κλάδου.
. .................................... Άλλο ζήτημα που μας αφορά ιδιαίτερα από τους νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα είναι ο νόμος για τις πιστοποιήσεις. Είναι ένας νόμος που πιστοποιεί δεξιότητες και όχι επαγγέλματα. Άλλωστε τα προηγούμενα πιστοποιημένα επαγγέλματα τα κατήργησαν με το νόμο για τα «κλειστά επαγγέλματα». Εμείς έχουμε καθαρή θέση για την πιστοποίηση του επαγγέλματος. Αν πετύχουμε να γίνει (μάλλον στις σημερινές συνθήκες αδύνατον) θα πρέπει να έχουμε λόγο και ρόλο ως γνώστες και να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή μας μέσα από δημόσιο φορέα. Τέλος θέλουμε να πούμε για το θέμα της επιμόρφωσής μας.  Η συνεχής αλλαγή τεχνολογίας απαιτεί σωστή επιλογή εξοπλισμού, αλλά και συνεχή επιμόρφωση. Σε πολύ μικρό βαθμό αυτό καλύπτεται από τα ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ, παρόλο που αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν. Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με προγράμματα από δημόσιο φορέα (π.χ. ΤΕΙ) που θα μπορούμε δωρεάν να παρακολουθούμε όλοι. Αυτή είναι η κατεύθυνση και η διεκδίκησή μας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιήσουμε οτιδήποτε άλλο υπάρχει, όπως το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το οποίο με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να προσφέρει σε πάνω από 130 συναδέλφους επιμόρφωση. Από αυτό το πρόγραμμα πέρα από τις μελέτες που θα γίνουν θα μπουν στα ταμεία του σωματείου γύρω στις 14.000€, καθώς και οι συμμετέχοντες θα πάρουν για τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια γύρω στα 1.000€ ο καθένας. Η απόφαση για συμμετοχή στο πρόγραμμα πάρθηκε με πλειοψηφία 5 υπέρ, 3 κατά. Θα αναπτύξω τη θέση της πλειοψηφίας, όσο για θέση της μειοψηφίας –που κατόπιν δικής τους απαίτησης δεν μπήκε στην εισήγηση, εδώ είναι οι συνάδελφοι να την εξηγήσουν.
Η θέση μας είναι πως φυσικά και μέσω αυτών των προγραμμάτων κάποιοι τρώνε λεφτά, όμως εμείς όσον αφορά τα 72.000€ της αίτησής μας δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μην υπάρχουν μελέτες και μαθήματα «μαϊμού». Θεωρούμε ότι δεν διαφθείρεται το σωματείο παίρνοντας λεφτά από το ΕΣΠΑ (δικά μας λεφτά άλλωστε, που έχουμε πληρώσει) γιατί δεν τα παίρνουμε με κάποια συμφωνία ή συμβιβασμό. Στην ίδια λογική δεν θα πρέπει να παίρνουμε τις επιχορηγήσεις των Επιμελητηρίων ή το Συνδικαλιστικό Πόρο. Τέλος δεν υπήρξαμε ποτέ οπαδοί του «όλα ή τίποτα». Διατηρούμε στο ακέραιο τη θέση μας για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και μέχρι να το πετύχουμε αξιοποιούμε ό,τι υπάρχει. Άλλωστε η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης έχει δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες αλλά την αίτηση θα την υποβάλλει το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εσείς θα εκλέξετε.
Δυο κουβέντες για τα πνευματικά δικαιώματα. Όσο αφορά τα πρωτογενή δεχόμαστε μεγάλη πίεση από τους πελάτες μας για να τους δίνουμε τα αρχεία. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν πουλάμε φωτογραφίες αλλά το δικαίωμα χρήσης τους. Έτσι όπως παλιότερα πουλούσαμε το πρωτότυπο slides στην ανάλογη τιμή, ανάλογα τη χρήση, έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και με την πώληση των αρχείων μας. Όσον αφορά τα δευτερογενή, πρέπει να πούμε ότι δεχόμαστε μεγάλη επίθεση. Υπάρχει αλλαγή κλίματος στην Ε.Ε. και οι ντιρεκτίβες που έρχονται είναι σε βάρος των δημιουργών. Επίσης έχει ξεκινήσει μια στοχευμένη προσπάθεια από τη ΓΣΕΒΕΕ για την αλλαγή του νόμου 2121/93 κάτω από την πίεση κυρίως των εστιατόρων......................................
http://ekfagr.blogspot.com/

Παραθετουμε αποσπασμα απο την θεση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Η επιμόρφωση των φωτογράφων, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ... ένα χιλιάρικο που μεγάλωσε
και έγινε ενάμιση
|

Συνάδελφοι φωτογράφοι μέλη της ΕΚΦΑ.
Εδώ και δύο μήνες συγκεκριμένα συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου μας..υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΚΦΑ, έχουν επιδοθεί .... σε ένα αγώνα να “ενημερώσουν” τα μέλη μας για τη... δυνατότητα να πάρουν χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής μας συνέλευσης έγιναν απο τη μεριά μας συγκεκριμένες καταγγελίες .....
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χωρέσουν έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι συνάδελφοι, υπολογίζονται σε 50 εως 80 άτομα, άρα δεν απευθύνεται στο σύνολο των φωτογράφων.....Αναλυτικότερα για το πρόγραμμα: Μετά από απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΚΦΑ αποφασίστηκε η συμμετοχή του σωματείου μας στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που σύμφωνα με τους προωθητές του αποσκοπεί στη μελέτη, ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση που συμμετέχει, σε ότι αφορά τις ανάγκες της σε βελτίωση των προϊόντων της, την προώθηση των εργασιών της και την αντίστοιχη εκπαίδευση του προσωπικού της προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις να....ξεπεράσουν την κρίση.
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Τη στιγμή που η κυβέρνηση στοχοποιεί τους μικρομεσαίους εφαρμόζοντας μια πολιτική καταστροφής τους με παράλληλη ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων (φοροαπαλλαγές και άλλα μέτρα ενίσχυσής τους) πάει πολύ να ισχυρίζεται οτι ενδιαφέρεται για την επιβίωσή τους. Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό στους πιο έμπειρους ώστε να τους βάλει σε υποψίες οτι κάτι άλλο συμβαίνει εδώ.
Τι μπορούμε να κάνουμε ως μικρομεσαίοι και αυταπασχολούμενοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση; Να ενωθούμε ώστε οργανωμένα και από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήτονται να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και μας στέλνουν στο λουκέτο. Στην πορεία να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε και γεμίζει τα ελβετικά θησαυροφυλάκια. Ποιός όμως μπορεί να οργανώσει έναν τέτοιο αγώνα; Τα συνδικάτα. Αυτά έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τα μέλη τους σε κάθε χώρο και από κοινού να δουλέψουν σε τέτοια κατεύθυνση. Έρχεται λοιπόν εδώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ως μέρος μιας συνολικής προσπάθειας χειραγώγησης σωματείων και συνδικαλιστών να βάλει τα συνδικάτα διαχειριστές των κονδυλίων. Και μάλιστα με τους πλέον αδιαφανείς όρους ώστε να αφήνει περιθώρια κακοδιαχείρισης (για να ειμαστε επιεικείς...) Υπάρχει μεγάλη εμπειρία πλέον από αντίστοιχες τέτοιες κινήσεις και στο εξωτερικό απο δεκαετίες αλλά και στη χώρα μας για το πώς πέτυχαν την εξαγορά και ενσωμάτωση των συνδικάτων ώστε αυτοί που κυβέρνησαν να τα έχουν ελεγχόμενα προκειμένου να αποκοιμίζουν τους εργαζόμενους και στις καίριες στιγμές να στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές. Χρειαζόμαστε όμως επιμόρφωση, μπορεί να παίζονται άλλα παιχνίδια αλλά τουλάχιστον να έχουμε αυτό το κέρδος.
Καταρχάς είναι θέμα αξιοπρέπειας να μην αποδεχτούμε αυτό το ρόλο για το σωματείο μας. Να μην επιτρέψουμε τη μετάλλαξή του σε κρατικοδίαιτο φορέα, μεταλλάσσοντας τη φυσιογνωμία του, πράγμα που θα βρούμε σύντομα μπροστά μας όταν θα το χρειαζόμαστε. Το σωματείο πρέπει να στηρίζεται οικονομικά στα μέλη του ώστε να μπορεί να είναι ανεξάρτητο και να παλεύει για τα συμφέροντά τους.Ο καθένας μας επίσης χρειάζεται να απορρίψει ένα τέτοιο ρόλο για το εαυτό του, να μη δικαιώσει το γνωστό «όλοι μαζί τα φάγαμε». Όπως είπαμε και πιο πάνω το πρόγραμμα υποτίθεται ότι αποσκοπεί στο να μελετήσει κάθε επιχείρηση χωριστά και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Έτσι κι αλλιώς λοιπόν δεν πρόκειται απλά για πρόγραμμα κατάρτισης, τέτοια προγράμματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και η ΕΚΦΑ συμμετέχει οργανώνοντας σεμινάρια με συγκεκριμένο κάθε φορά περιεχόμενο. Στα οποία συμμετέχει και η Αγωνιστική Συνεργασία ορίζοντας μάλιστα κάποιες φορές και το περιεχόμενό τους παρά τον τρόπο που οργανώνονται (ΚΕΚ ΓΕΣΕΒΕ) κι ας μην είναι αυτός που θα θέλαμε. Εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει οτι το πρόγραμμα μπορεί, υπό πολλές προϋποθέσεις, να έχει αποτέλεσμα σε μια μεγάλη επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου οτι επιχειρήσεις με πάνω από 20 άτομα (υπάρχει τέτοια στον κλάδο μας;) μπορούν να τα οργανώσουν μόνες τους χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου σωματείου, βάζοντας και με αυτό τον τρόπο ζεστό χρήμα στα ταμεία τους.
Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος πιστεύει ότι μια μελέτη θα τον βοηθούσε να αναπτύξει τη δουλειά του θα πρέπει να έχει υπ όψη του οτι τα κριτήρια της κάθε μελέτης είναι διαφορετικά και μάλιστα τόσο υποκειμενικά που πρακτικά το αποτέλεσμα της μελέτης μπορεί να είναι εξαρχής ορισμένο. Πάει περίπατο λοιπόν κάθε επιστημονικότητα της μελέτης. Όσο για τις αιτίες  της κρίσης, αυτές έτσι κι αλλιώς δεν αντιμετωπίζονται με μελέτες. Εντάξει λοιπόν ως εδώ, με τα 1500 ευρώ τι ακριβώς συμβαίνει; Όπως είπαμε στην αρχή, στελέχη του χώρου και υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΚΦΑ, έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα να ενημερώσουν τα μέλη μας για την ευκαιρία να πάρουν χρήματα. Αρχικά το ποσό οριζόταν στα χίλια ευρώ ενώ πλησιάζοντας στις εκλογές έγινε χίλια πεντακόσια ( άραγε θα μεγαλώσει κι άλλο ως τη μέρα των εκλογών;...). Πώς θα τα πάρουν αυτά τα χρήματα; Παρακολουθώντας 200 (ή 300 ...) ώρες σεμιναρίων και εισπράττοντας 5 ευρώ για την κάθε ώρα. Μα οι περισσότεροι είμαστε αυταπασχολούμενοι, αν υπολογίσουμε τις ώρες που θα χρειαστεί να κλείσουμε τα μαγαζιά μας προκειμένου να παρακολουθήσουμε τα σεμινάρια το κόστος θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο..... Εκτός κι αν δε χρειαστεί να τα παρακολουθήσουμε αλλά απλά θα βάλουμε μια υπογραφή. Οπότε ερχόμαστε στο αρχικό «όλοι μαζί τα φάγαμε»...
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ, ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ.ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΦΑ .....
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ 
http://agosynfoto.blogspot.com/

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr