18/3/11

"Οι αποφάσεις" του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και "οι εκτελεστές" των αποφάσεων βλεπε ΝΑΤΟ

Αποφάσεις και αποφάσεις....
όταν οι Γάλλοι, οι Βρεττανοί, οι Αμερικανοί και οι Λιβανέζοι!!! ενδιαφέρονται για την ανθρωπότητα και το καλό της....

 











φωτο  http://www.newsit.gr

Tα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη, επιτρέποντας παράλληλα τη λήψη «κάθε απαραίτητου μέτρου» προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και οι κατοικημένες περιοχές. Η αναφορά αυτή ερμηνεύεται ως πράσινο φως για την ανάληψη ακόμη και στρατιωτικής δράσης κατά της Τρίπολης.

Η πρόταση, που έφεραν προς ψήφιση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και ο Λίβανος έγινε δεκτή με 10 ψήφους σε σύνολο 15 ενώ τα υπόλοιπα μέλη απείχαν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χεγκ δήλωσε στους Βρετανούς βουλευτές ότι το ψήφισμα καλεί «σε άμεση εκεχερία, στον πλήρη τερματισμό της βίας και στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη χώρα -εξαιρουμένων των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν αρκεί και πως απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Την άποψη αυτή μετέφερε στα μέλη ειδικής επιτροπής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς, σημειώνοντας πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι ένα «σημαντικό, θετικό και πρακτικό μέτρο», αλλά πρέπει να εξεταστούν και άλλες δράσεις.
Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια» πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του, λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους». «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άνγκελα Μέρκελ.
Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της «δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας». «Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό» είπε.
Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε «λυπηρό» το γεγονός ότι «επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος». Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.
Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του «είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».
Σε μία πρώτη αντίδραση από την Τρίπολη, ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν».
«Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της» δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μία «συνωμοσία» της διεθνούς κοινότητας και τη «βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα». Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: «Είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της» διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.
Η ψήφιση της Ζώνης Απαγόρευσης των Πτήσεων έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούν επίθεση στη Βεγγάζη, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Εντούτοις, ενδέχεται η απόφαση να είναι υπερβολικά καθυστερημένη, καθώς η τελική επίθεση στις θέσεις των ανταρτών είναι ζήτημα χρόνου.

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr