26/8/11

Η αληθεια της διεθνους αμνηστιας και της υπατης αρμοστειας που αργησε λιγο...

Αφου τελειωσε ο ρολος τους, τωρα αρχιζουν να βλεπουν την αληθεια;
Ενα πικρο ημερολογιο.
14 Δεκεμβρίου 2010 Στη Λιβύη πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή μετανάστες «ζουν συνεχώς με το φόβο να φυλακιστούν για μεγάλες χρονικές περιόδους, να βασανιστούν ή να πέσουν θύματα κακοποίησης», δηλώνει ο Μάλκομ Σταρτ, διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις αρχές υπάρχουν περισσότεροι από «3 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες» στη Λιβύη, ανάμεσά τους πολλοί από την Αφρική. Ομως η Λιβύη θεωρεί ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες, υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία. Η Λιβύη δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και δεν διαθέτει διαδικασία παροχής ασύλου, υπενθυμίζει η οργάνωση.«Παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει «ένα πρόγραμμα συνεργασίας»με τη Λιβύη για τη «διαχείρηση του κύματος μετανάστευσης» και τον «έλεγχο των συνόρων» μέχρι το 2013, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα προσφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ στη Λιβύη», αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία. Η ΕΕ δεν πρέπει να «κλείνει τα μάτια στις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη», υπογραμμίζει ο Σταρτ.
23 February 2011 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Αραβική Λίγκα πρέπει σήμερα να ενεργήσουν αποφασιστικά για τα εγκλήματα στη Λιβύη
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Αραβική Λίγκα να στείλουν αμέσως ερευνητές στη Λιβύη, προκειμένου να διερευνήσουν τα γεγονότα που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών.
Η έκκληση για έρευνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διώξεις ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), απευθύνεται τη στιγμή που τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και η Αραβική Λίγκα πραγματοποιούν ειδικές συνεδριάσεις, για να συζητήσουν την εκτεταμένη βία στην περιοχή.
Η οργάνωση έχει επίσης καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει πλήρες εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, εν μέσω αναφορών ότι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να αναπτύσσουν οπλισμό, πυρομαχικά, και σχετικό εξοπλισμό, για να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία εναντίον διαδηλωτών.
«Ο στρατηγός Αλ Καντάφι και η κυβέρνησή του φαίνεται ότι είναι προετοιμασμένοι να σκοτώσουν όσο περισσότερους ανθρώπους χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να ενεργήσει τώρα, ώστε να δοθεί ένα τέλος σ’αυτό», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ο ΟΗΕ και η Αραβική Λίγκα πρέπει να στείλουν αμέσως εκπροσώπους στη Λιβύη, είτε από κοινού, είτε χωριστά, προκειμένου να διερευνήσουν επί τόπου την κατάσταση και σε σύντομο χρόνο να υποβάλουν έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η οργάνωση δήλωσε ότι οι συστάσεις της έκθεσης πρέπει να περιλαμβάνουν κρίση σχετικά με το αν η κλίμακα των εγκλημάτων που διαπράττονται στη Λιβύη εξουσιοδοτούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το θέμα στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, δήλωσε εχθές ότι οι πράξεις των Αρχών της Λιβύης εναντίον διαδηλωτών ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ αλ-Καντάφι, γιος του Στρατηγού Καντάφι δήλωσε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας, στις 20 Φεβρουαρίου, ότι ο στρατός «θα έπαιζε σημαντικό ρόλο, με οποιοδήποτε κόστος» στον τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ότι οι Αρχές της Λιβύης θα πολεμήσουν «μέχρι τον τελευταίο άνδρα, την τελευταία γυναίκα, την τελευταία σφαίρα». «Είναι εξοργιστικό ότι ο γιος του αλ-Καντάφι αισθάνεται ότι μπορεί δημοσίως να ανακοινώνει ετοιμότητα να προβεί σε σφαγή Λιβύων για να διατηρήσει την παραμονή του πατέρα του στην εξουσία. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει αμέσως σαφές σε όλους εκείνους στην κυβέρνηση της Λιβύης, στρατιωτικούς μηχανισμούς και μηχανισμούς ασφαλείας, ότι οι ίδιοι καθώς και εκείνοι που εκτελούν τις εντολές τους πρέπει να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για εγκλήματα όπως αυτά που αναφέρονται τώρα», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι.
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι αναφορές που έχουν ληφθεί από νοσοκομεία στην ανατολική Λιβύη δείχνουν ότι περίπου 200 άτομα έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις ασφαλείας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Προσωπικό των νοσοκομείων δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι αγωνίζονταν να ανταποκριθούν στα πολλά περιστατικά.
Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς αυτό το δείγμα αντιπροσώπευε μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία. Κάποιες οικογένειες είναι επίσης πιθανό να έχουν θάψει τους νεκρούς τους χωρίς να έχουν μεταφέρει προηγουμένως τα σώματά τους σε νοσοκομεία.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να σταματήσει αμέσως την εξαγωγή ή τη μεταφορά όλων των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη. Οι άνθρωποι σκοτώνονται εκ προθέσεως κατά εκατοντάδες. «Άλλα κράτη δεν πρέπει να είναι συνένοχα σε περισσότερους φόνους. Όλες οι προμήθειες του στρατού και της αστυνομίας, και η συνεργασία με τη Λιβύη πρέπει να τερματιστούν τώρα, μέχρις ότου παύσει ο κίνδυνος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.» Εκτός από τον ΟΗΕ και την Αραβική Λίγκα, η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης καλέσει την Αφρικανική Ένωση να αναλάβει δράση. «Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, μέλος των οποίων αποτελεί η Λιβύη, χρειάζεται να αναγνωρίσουν την σοβαρότητα της κρίσης. Η Αφρικανική Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια», δήλωσε ο Σαλί Σέτι
12/04/2011 Εκτελέσεις αιχμαλώτων στη Λιβύη καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία Nεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι και τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη τους, βρέθηκαν συλλυφθέντες εξεγερμένοι στη Λιβύη όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας ότι έχει ισχυρά στοιχεία και για άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι σκότωσαν επίσης εσκεμμένα άοπλους διαδηλωτές και επιτέθηκαν σε αμάχους που διέφευγαν από τις μάχες, ανακοίνωσε η Αμνηστία επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσαν εκπρόσωποί της κατά τις έξι τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη. Η οργάνωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει πως στρατιώτες του Καντάφι φαίνεται ότι εκτέλεσαν συλληφθέντες μαχητές των εξεγερμένων κοντά στην πόλη Ατζνταμπίγια. «Οι συνθήκες αυτών των φόνων δείχνουν ότι διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Συνταγματάρχη Καντάφι», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Ο εσκεμμένος φόνος συλληφθέντων μαχητών είναι έγκλημα πολέμου. Όλοι οι υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα --αυτοί που δίνουν τις εντολές ή τα επιτρέπουν καθώς και αυτοί που τα εκτελούν-- πρέπει να μην έχουν αμφιβολία ότι θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε. Οι ερευνητές της οργάνωσης στην ανατολική Λιβύη είδαν τις τελευταίες ημέρες τα πτώματα δύο μαχητών της αντιπολίτευσης που είχαν πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού τα χέρια τους είχαν δεθεί πίσω από την πλάτη τους. Η Αμνηστία γνωστοποίησε ότι έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες για τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις, όπου πτώματα συλληφθέντων μαχητών βρέθηκαν με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους και πολλαπλά τραύματα από σφαίρες στο άνω τμήμα του κορμού τους.
6/5/2011 Προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία για εγκλήματα πολέμου στη Μιζουράτα
Οι χωρίς διάκριση επιθέσεις των πιστών στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις στη Μιζουράτα, ανάμεσά τους και οι ελεύθεροι σκοπευτές, οι βόμβες διασποράς και τα πυρά πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές, ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, έχει καταστεί ένα από τα αιματηρότερα πεδία των μαχών στους δύο μήνες των συγκρούσεων με τις δυνάμεις του Καντάφι να επιτίθενται από τα προάστια εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων που ελέγχουν το κέντρο και το λιμάνι. Οι οργανώσεις αρωγής πιστεύουν ότι εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί. Οι επανειλημμένες επιδρομές του ΝΑΤΟ δεν κατάφεραν να κάνουν τα όπλα του Καντάφι να σιγήσουν. "Οι ανελέητες επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι σε βάρος των κατοίκων της πόλης Μιζουράτα είναι πραγματικά τρομακτικές", δήλωσε η Ντονατέλα Ροβέρα, ανώτερη σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Λιβύη."Αυτό δείχνει πλήρη αδιαφορία για τη ζωή των απλών ανθρώπων και αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", τόνισε.Σε έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις για "ανελέητες και χωρίς διάκριση επιθέσεις", εναντίον κατοικημένων περιοχών της πόλης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επιθέσεις με πυραύλους Grad 122 mm, οι οποίοι εξαπολύονται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, βλήματα όλμων και οβίδες πυροβολικού 155 mm.
"Βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κανένα από τα όπλα αυτά δεν πρεπει να χρησιμοποιείται σε κατοικημένες περιοχές", αναφέρει στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, στην οποία τονίζει ότι έχει αποδείξεις για τη χρήση βομβών διασποράς σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή.
Η έκθεση επικαλείται το θάνατο δεκάδων κατοίκων της Μιζουράτα όταν πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία Κασρ Αχμαντ. Πολλά από τα θύματα περίμεναν στην ουρά ενός φούρνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του Καντάφι πυροβολούν κατοίκους σε περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Η Διεθνής Αμνηστία απήθυνε έκκληση για υποστήριξη προς τις έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις αυτές. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας βασίζεται σε επίσκεψη μελών της στη Μιζουράτα από τις 14 ως τις 20 Απριλίου και σε συνεντεύξεις με κατοίκους της που την εγκατέλειψαν.
Η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί τις κατηγορίες περί 'βιασμών'
από The Independent Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011 . "Γενοκτονία", "μισθοφόροι", "βομβαρδισμοί αμάχων", όταν όλα τα προπαγανδιστικά ψεύδη έχουν καταρρεύσει ακόμα και οι ΜΚΟ αναγκάζονται να μιλήσουν ειλικρινά. Σημερινό άρθρο του Patrick Cockburn στον Independent για τα προπαγανδιστικά ψέμματα που χρησιμοποιήθηκαν σαν πρόφαση για τον πόλεμο εναντίον της Λιβύης και που σήμερα αντικρούονται από τα ευρήματα των ανθρωπιστικών ΜΚΟ.
http://www.independent.co.uk/news/world/africa/amnesty-questions-claim-that-gaddafi-ordered-rape-as-weapon-of-war-2302037.html
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς περί μαζικών βιασμών και άλλων εγκλημάτων που διαπράττονται από δυνάμεις πιστές στον Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, οι οποίοι και έχουν αξιοποιηθεί εκτεταμένα προκειμένου να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, ομάδες της αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ έχουν κατασκευάσει ένα σωρό ιστορίες από την αρχή της εξέγερσης στις 15 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας οτι το καθεστώς Καντάφι είχε διατάξει μαζικούς βιασμούς, χρησιμοποιήσε ξένους μισθοφόρους και εξαπέλυσε ελικόπτερα εναντίον άμαχων διαδηλωτών.Μία έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δεν κατόρθωσε να βρει στοιχεία γι’αυτές τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε πολλές περιπτώσεις τις έχει απαξιώσει ή τίς έχει καταστήσει αμφίβολες. Βρήκε επίσης ενδείξεις οτι σε πολλές περιπτώσεις οι εξεγερμένοι στη Βεγγάζη φέρονταν να έχουν κάνει εν γνώσει τους ψευδείς κατηγορίες ή να έχουν κατασκευάσει στοιχεία. Τα ευρήματα των ερευνητών φαίνονται να αντικρούουν τις απόψεις του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λούις Μορένο Οκάμπο, ο οποίος δύο εβδομάδες πριν έιπε σε μια συνέντευξη τύπου οτι «έχουμε πληροφορίες οτι υπήρξε στη Λιβύη μια τακτική βιασμών εναντίον αυτών που ήταν εναντίον της κυβέρνησης. Προφανώς ο Συνταγματάρχης Καντάφι τη χρησιμοποίησε για να τιμωρήσει το λαό»Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλλαρυ Κλίντον είπε την προηγούμενη εβδομάδα οτι ήταν ‘εξαιρετικά ανήσυχη’ για το γεγονός οτι τα στρατεύματα του Καντάφι συμμετείχαν σε εκτεταμένους βιασμούς στη Λιβύη. ‘Βιασμοί, εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση, έως και ‘τεστ παρθενίας’ έχουν λάβει χώρα σε χώρες της περιοχής’, είπε. Η Ντονατέλλα Ροβέρα, κύρια σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία βρισκόταν στη Λιβύη για τρεις μήνες μετά την εξέγερση, λέει οτι «δεν έχουμε βρει κανένα στοιχείο ή απλώς ένα θύμα βιασμού ή έναν γιατρό που να γνώριζε για κάποιον που να έχει βιαστεί.»
Τονίζει οτι αυτό δεν αποδεικνύει οτι δεν συνέβησαν μαζικοί βιασμοί αλλά οτι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν οτι συνέβησαν. Η Liesel Gerntholtz, αρμόδια για τα δικαιώματα των γυναικών στην Human Rights Watch, η οποία επίσης ερεύνησε τις κατηγορίες περί μαζικών βιασμών, είπε: «Δεν καταφέραμε να βρούμε αποδείξεις.» Σε μια περίπτωση δύο αιχμάλωτοι στρατιώτες του Καντάφι παρουσιάστηκαν στα διεθνή ΜΜΕ από τους αντάρτες να ισχυρίζονται οτι οι αξιωματικοί τους, και αργότερα και οι ίδιοι, είχαν βιάσει μια οικογένεια με 4 κόρες. Η Ροβέρα λέει οτι όταν αυτή και μία συνάδελφός της, και δύο καλοί γνώστες της αραβικής, συνομίλησαν με τους δύο κρατούμενους, έναν 17χρονο και έναν 21 ετών, όντας μόνοι τους και σε ξεχωρίστά δωμάτια, αλλάξαν τις ιστορίες τους και έδωσαν διαφορετικέ ςπεριγραφές για το τί συνέβη.
«Καί οι δύο είπαν οτι δεν είχαν συμμετάσχει σε βιασμό και απλώς είχαν ακούσει γι’αυτό,» είπε. «Έδωσαν δαφορετικές περιγραφές για το αν τα χέρια των κοριτσιών ήταν δεμένα, για το αν οι γονείς ήταν μπροστά και για τα ρούχα που φορούσαν.» Φαινομενικά, οι πλέον ισχυρές ενδείξεις για μαζικούς βιασμούς φαίνεται να προέρχονται από μια Λίβυα ψυχολόγο, τη δόκτορα Seham Sergewa, η οποία λέει οτι διένειμε 70.000 ερωτηματολόγια σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και στα σύνορα με την Τυνησία, από τα οποία επιστράφηκαν 60.000. 259 γυναίκες δήλωσαν οτι είχαν βιαστεί, από τις οποίες η Δρ Sergewa λέει οτι συνομίλησε με 140.
Ερωτώμενη από την Diana Eltahawy, την αρμόδια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Λιβύη, αν θα ήταν δυνατόν να συναντήσει κάποια από αυτές τις γυναίκες, η Δρ Sergewa απαντησε οτι ‘είχε χάσει επαφή μαζί τους’ και οτι δεν ήταν σε θέση να δώσει τεκμηριωμένα στοιχεία. Η κατηγορία για το Βιάγκρα που είχε διανεμηθεί σε στρατεύματα του Καντάφι ώστε να τους ενθαρύνει να βιάζουν γυναίκες σε περιοχές των ανταρτών, ήρθε στη δημοσιότητα το Μάρτιο όταν το ΝΑΤΟ είχε καταστρέψει τανκς που προέλαυναν προς τη Βεγγάζη. Η Ροβέρα λέει οτι οι αντάρτες που έρχονταν σε επαφή με τα ξένα ΜΜΕ στη Βεγγάζη άρχισαν να δείχνουν σοτυς δημοσιογράφους πακέτα βιάγκρα, ισχυριζόμενοι οτι αυτά προέρχονταν από καμμένα τανκ, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί τα πακέτα δεν είχαν αποτεφρωθεί.
Η πιο αξιόπιστη ένδειξη βιασμού ήταν όταν η Ιμάν Αλ-Ομπέιντι όρμησε σε ένα ξενοδοχείο στην Τρίπολη στις 26 Μαρτίου για να πεί στους δημοσιογράφους οτι είχε υποστεί ομαδικό βιασμό, πριν να την απομακρύνουν από το χώρο οι λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι αντάρτες έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οτι μισθοφορικά στρατεύματα από την κεντρική και τη δυτική Αφρική έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον τους.
Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας βρηκε οτι δεν υπήρχαν στοιχεία για κάτι τέτοιο. «Αυτοί που παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους σαν ξένοι μισθοφόροι αργότερα σιωπηλά αφέθηκαν ελεύθεροι», λέει η Ροβέρα. «Οι περισσότεροι ήταν μετανάστες από την υποσαχαρια Αφρική που εργάζονταν στη Λιβύη χωρίς χαρτιά.» Άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και λυνσταρίστηκαν ή εκτελέστηκαν. Η Ροβέρα βρήκε δύο σωρούς μεταναστών στο νεκροτομείο της Βεγγάζης και άλλους που είχαν πεταχτεί στα προάστια. Λέει: « Οι πολιτικοί συνέχιζαν να μιλάνε για μισθοφόρους, το οποίο προκάλεσε παροξυσμό στην κοινή γνώμη και ο μύθος συνεχίστηκε επειδή τους απελευθέρωναν χωρίς δημοσιότητα.»
Η επέμβαση του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου με αεροπορικές επιθέσεις με σκοπό να προστατευθούν οι άνθρωποι της Βεγγάζης από σφαγή από τα προέλαυνοντα στρατεύματα του Καντάφι. Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι πολίτες ανέμεναν να σκοτωθούν μετά από απειλές αντιποίνων που είχε κάνει ο Καντάφι. Κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, δυνάμεις αφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν διαδηλωτές και ανθρώπους που παραυρίσκονταν στις κηδείες τους, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για μαζικούς φόνους πολιτών στην κλίμακα της Συρίας ή της Υεμένης.Οι μεγαλύτερες μάχες κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης ήταν στη Βεγγάζη, όπου 100 έως 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και στην πόλη της Μπάιντα στα ανατολικά, όπου σκοτώθηκαν 59 έως 64, λέει η Διεθνής Αμνηστία. Οι περισσότεροι από αυτούς πιθανώς ήταν διαδηλωτές, αν και μερικοί ίσως έφεραν όπλα. Ερασιτεχνικά βίντεο δείχνουν αιχμαλωτισμένους υποστηρικτές του Καντάφι να εκτελούνται και 8 απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια του αρχηγείου των δυνάμεων ασφαλείας στη Βεγγάζη, τα οποία μπορεί να ανήκαν σε ντόποιους νεαρούς που είχαν εξαφανιστεί εκείνες τις μέρες. Δεν υπάρχoυν αποδείξεις οτι χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη ή βαριά αντιαεροπορικά πολυβόλα εναντίον του πλήθους. Κάλυκες που είχαν συλλεγεί από πυροβολισμούς εναντίον διαδηλωτών προέρχονταν από Καλάσνικωφ ή όπλα παρόμοιου διαμετρήματος. Τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας επιβεβαιώνουν μια πρόσφατη αναφορά του έγκυρου International Crisis Group, το οποίο βρήκε οτι ενώ το καθεστώς Καντάφι είχε ιστορικό βίαιης καταστολής αντιπάλων, δεν υπήρχε θέμα ‘γενοκτονίας’. Η αναφορά προσθέτει οτι ‘μεγάλο μέρος της κάλυψης των δυτικών ΜΜΕ παρουσίασε από την αρχή μια πολύ μονόπλευρη οπτική των γεγονότων, παρουσιάζοντας το κίνημα διαμαρτυρίας ως απόλυτα ειρηνικό και επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό οτι οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος σφαγίαζαν ατιμώρητα άοπλους διαδηλωτές οι οποίοι δεν αντιπροσώπευαν κανέναν κίνδυνο από άποψη ασφάλειας.»
26/ 8/ 2011 Τον τερματισμό των βασανιστηρίων στη Λιβύη και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία έκανε συγκεκριμένες αναφορές για βασανιστήρια στην πόλη Ζαουίγια, τόσο από τις δυνάμεις του Καντάφι όσο και από τους αντικαθεστωτικούς. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να σταματήσουν τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση στη Λιβύη, που διαπράττονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, τόσο από την πλευρά των αντικαθεστωτικών όσο και από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης που βασίζεται σε «πολύ καλά τεκμηριωμένες» πληροφορίες από την τοπική αντιπροσωπεία της, γίνεται αναφορά σε βασανιστήρια στην πόλη Ζαουίγια τα οποία διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές. Εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας ότι δεν θα επαναλάβουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος Καντάφι, στη διάρκεια συνάντησής τους σε σχολείο της Μπιρ Τιρφάς, το οποίο λειτουργεί ως φυλακή για τους υποστηρικτές του Καντάφι και τους μισθοφόρους...... Επίσης η Διεθνής Αμνηστία αναφέρθηκε και στα βασανιστήρια από τις δυνάμεις του καθεστώτος στην φυλακή Αμπού Σαλίμ, όπου φρουροί κατηγορούνται ότι βίαζαν τους κρατούμενους.
«Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και άοπλοι πολίτες, εξαφανίστηκαν στις διάρκεια των συγκρούσεων», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr