24/8/11

Ποιος χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στη Λιβύη;

αναδημοσιευση
http://www.tsantiri.gr/diethni/apoklistiko-pios-chrisimopii-vomves-diasporas-sti-livii.html

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι βόμβες διασποράς που έπεσαν στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης Μιζουράτα στη Λιβύη, δεν θα πρέπει να αποδοθούν στις δυνάμεις του Καντάφι αλλά στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα η συμμαχία επεκτείνει τους βομβαρδισμούς για 90 ακόμα μέρες.
Η είδηση μεταδόθηκε την 1η Ιουνίου από τον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής συμμαχίας Ρασμούσεν, ενώ την ίδια μέρα τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούσαν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τον στρατό του Καντάφι και τους αντιφρονούντες του προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου με έδρα τη Βεγγάζη. Εγκλήματα πολέμου που εμπλέκουν και το ΝΑΤΟ.
Δύο μέτρα και δυο σταθμά, ένα για τους άλλους και ένα για τους ίδιους:
Οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την διεθνή συνθήκη ενάντια στις βόμβες διασποράς που τις θεωρούν σα νόμιμα όπλα με προφανή στρατιωτική χρήση… Αλλά όταν οι συγκεκριμένες βόμβες βρέθηκαν στην Μιζουράτα στις 15 Απριλίου και η χρήση τους αποδόθηκε στους Λίβυους στρατιώτες η ίδια η Χίλαρυ Κλίντον υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων άδραξε της ευκαιρίας για να επαναβεβαιώσει το ρητό των «ανθρωπιστικών πολέμων» και να δικαιολογήσει τη κλιμάκωση του πολέμου. Όμως πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα: αρκετές επισημάνσεις στο διαδίκτυο ανάγκασαν τον παγκόσμιο οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα να διεξάγει έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι οβίδες που περιλαμβάνονταν στις βόμβες διασποράς (MAT-129) που βρέθηκαν στη Μιζουράτα και παρουσιάστηκαν στους ερευνητές και σε δημοσιογράφο των New York Times, είχαν ριχτεί σε κατοικημένες από άμαχους περιοχές από το ΝΑΤΟ και όχι από το στρατό του Καντάφι όπως αρχικά κατηγόρησαν. Έτσι αναμένεται τώρα ο ύπατος αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Navi Pillay, να αλλάξει τον στόχο στις κατηγορίες που αρχικά είχε αποδώσει.
Σε επεξηγηματικές δηλώσεις αναφέρεται πως τα συγκεκριμένα βλήματα μπορεί να έχουν εκτοξευθεί από το Νατοϊκό στόλο. Πράγματι την συγκεκριμένη περίοδο η Νατοϊκή προπαγάνδα είχε παραδεχτεί πως είχε βομβαρδίσει τη Μιζουράτα χρησιμοποιώντας «διαφορετικών» ειδών βόμβες.
Οι βόμβες διασποράς που βρέθηκαν στη Μιζουράτα είχαν ημερομηνία 2007 (της σειράς 02/07 και 03/07) ενώ σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα από τις πολεμικές εξαγωγές της Ισπανίας που έχει πουλήσει όπλα στον Καντάφι δεν υπάρχει εξαγωγή προς την Λιβύη στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένα τις χρονιές 2007 και 2008 είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ανεξάρτητη αρχή που διενήργησε την έρευνα.
Η μοναδική χώρα στην οποία η Ισπανία έχει πουλήσει βόμβες διασποράς είναι και αυτή που δεν έχει υπογράψει την απαγόρευση στη χρήση τους και που βρίσκονται σε δράση εναντίον της Λιβύης: οι ΗΠΑ. Και σε ποια χώρα ανήκουν τα πολεμικά πλοία που «προστατεύουν» τον άμαχο πληθυσμό της Λιβύης στη Μιζουράτα; Των ΗΠΑ. Μετά τις έρευνες και τα αποτελέσματα που αυτές έδωσαν ο παγκόσμιος οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ζητήσει να υπάρξει μια ενδελεχής έρευνα για την κατοχή και την χρήση των συγκεκριμένων απαγορευμένων όπλων μεταξύ όλων των πλευρών που μάχονται στην Λιβύη, χωρίς να υπάρξει ατιμωρησία μεταξύ των στρατιωτικών. ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων…
Μετάφραση με πληροφορίες από Ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία: Κωστής Αποστολόπουλος

Πληροφορίες

Αθηνα, Greece
http://www.manolokasimatis.gr